Rusové připustili obtíže v Lymanu, ukrajinské útoky prý ale odrážejí

foto Ilustrační foto - Ukrajinský voják seskakuje z obrněného transportéru v oblasti Izjumu 19. září 2022.

Kyjev/Moskva - Situace v Lymanu na východě Ukrajiny je těžká, ale ruská vojska zatím odrážejí ukrajinské útoky, uvedl dnes představitel proruských separatistů z neuznávané Doněcké lidové republiky (DNR) v ruské televizi. Podle neověřených zpráv na sociálních sítích ukrajinské jednotky pokračují v rozšiřování svého předpolí v okolí Lymanu, který se zřejmě chystají úplně obklíčit. Úspěšné pokračování útočné operace hlásí Centrum strategické komunikace ukrajinské vlády, podle kterého ukrajinská vojska pokračují v osvobozování okupovaného území na východě země a už berou do zajetí i nově zmobilizované ruské vojáky, napsala agentura Unian.

"Situace v Lymanu je nadále dost napjatá a těžká. Ukrajinské jednotky pravidelně podnikají pokusy o útok. Nejde o ojedinělé pokusy. Samozřejmě chápeme, že tyto pokusy budou pokračovat, ale v tuto chvíli se je daří odrážet," prohlásil Alexej Nikonorov, kterého ruská agentura TASS odznačila za kancléře hlavy DNR.

Ukrajinské jednotky již město Lyman v Doněcké oblasti, které se snaží osvobodit od ruských sil, téměř obklíčily. Vyplývá to z nové mapy, kterou zveřejnil americký Institut pro studium války (ISW). Zásobování Lymanu okupovaného ruskou armádou může procházet pouze úzkým koridorem přes obec Torske, která je již pod palbou ukrajinských sil, uvádí podle ruskojazyčné verze BBC institut.

Ruští vojenští bloggeři podle ISW předpovídají ruským silám v Lymanu bezprostřední porážku, protože ukrajinské jednotky jsou blízko k obklíčení města. Ozbrojené síly Ukrajiny bojují na předměstí Torskeho, které leží pouhých 12 kilometrů na východ od Lymanu.

Pád lymanské "kapsy" bude mít pravděpodobně velmi vážné důsledky pro ruské síly na severu Doněcké oblasti a na západě Luhanské oblasti, domnívají se američtí experti. Může umožnit ozbrojeným silám Ukrajiny začít ohrožovat ruské pozice na západní hranici Luhanské oblasti a v oblasti Severodoněcku a Lysyčansku.

Ukrajinské ozbrojené síly se nezastavily při osvobozování Charkovské oblasti a pokračují v úspěšných útočných operacích východně od řeky Oskol a obkličují ruské uskupení u Lymanu na severu Doněcké oblasti. Ukrajinská armáda začala také osvobozovat Luhanskou oblasti. V Chersonské oblasti na jihu země ukrajinská vojska kontrolují přepravu přes řeku Dněpr. První z čerstvě zmobilizovaných Rusů se už ocitli v ukrajinském zajetí. "Ruské velení vrhlo na frontu nevycvičené a nebojeschopné zmobilizované vojáky," napsal Unian s odvoláním na vládní Centrum strategické komunikace a informační bezpečnosti.

Ukrajinské úřady hlásí oběti po ostřelování Doněcké oblasti, Dnipra a Mykolajivu

Při útocích v Doněcké oblasti zemřelo ve středu šest civilistů. Informoval o tom dnes ukrajinský list Kyiv Independent, který se odvolává na doněckého gubernátora Pavla Kyrylenka a podle kterého útočili Rusové. Další čtyři lidé zahynuli při ostřelování v Dnipru ve Dněpropetrovské oblasti. Večer ukrajinské úřady informovaly o ruském ostřelování Mykolajivu, při kterém zahynuli nejméně tři lidé.

Starosta jihoukrajinského přístavního města Mykolajiv Oleksandr Sjenkevyč uvedl, že místní tramvajovou zastávku zasáhlo ruské ostřelování kazetovou municí. Dalších 12 lidí utrpělo zranění.

Podle šéfa Dněpropetrovské oblasti Valentyna Rezničenka byli při ostřelování Dnipra v noci na dnešek zabiti čtyři lidé. "Záchranáři našli na místě raketového útoku části těla dalšího dítěte. V tuto chvíli si noční nepřátelský útok vyžádal čtyři životy," uvedl Rezničenko. Mezi mrtvými jsou dva dospělí a dvě děti, osmiletý chlapec a devítiletá dívka, dodal na telegramu. Pět dalších osob utrpělo zranění, je mezi nimi i dvanáctiletá dívka. Poškozeno bylo přes 60 budov.

Podle ukrajinské agentury Ukrinform rakety zasáhly i město Kramatorsk. Čtyři vypálené střely tam zranily 11 lidí, jeden ze zraněných musel být ve vážném stavu převezen do Dnipra, uvedl na telegramu zástupce šéfa ukrajinské prezidentské kanceláře Kyrylo Tymošenko.

Podobná tvrzení válčících stran obvykle není možné ověřit z nezávislých zdrojů.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 1.05.2024 ČTK

Reklama

23°C

Dnes je středa 1. května 2024

Očekáváme v 03:00 14°C

Celá předpověď