Z očekávaných událostí čtvrtku 29. září 2022

Z očekávaných událostí čtvrtku 29. září 2022
29. září 2022 Události Autor: Anežka Hlávková

200. výročí narození Gregora Johanna Mendela připomene ode dneška do neděle hlavní expozice podzimní Flory Olomouc. Má podtitul Plody otce genetiky. Výstavu doprovodí až do 14. října akce Rozkvetlé památky – přehlídka jedinečných květinových aranžmá v trojici olomouckých chrámů. Letos v Husově sboru, u svatých Cyrila a Metoděje v Hejčíně a v kostele Zvěstování Páně na Dolním náměstí.

U příležitosti českého předsednictví v Radě Evropské unie se koná slavnostní večer v Římě v papežské bazilice svatého Jana v Lateránu. Oratorium Nádech vděčnosti přednesou Severočeská filharmonie Teplice a Kühnův smíšený sbor pod taktovkou autora, skladatele a dirigenta Jana Zástěry. Ten je zkomponoval k 1100. výročí mučednické smrti svaté Ludmily. Titulní roli ztvární legendární pěvkyně Soňa Červená, která před třemi týdny oslavila 97. narozeniny. V zastoupení Petra Fialy se zúčastní ministr kultury Martin Baxa a za Českou biskupskou konferenci litoměřický biskup Jan Baxant. 

Ve Vatikánu začne dvoudenní mezinárodní summit o sportu, který má vyústit v Deklaraci o sportu na podporu dostupnosti sportovních aktivit pro všechny. Spolu s papežem Františkem ji podepíší zástupci institucí a sportovci.

Festival Paměti národa bude zahájen večer v Praze na Strahovském stadionu. Do soboty nabídne koncerty a debaty, hry pro děti, výstavy či projekce filmů.

Pokračuje hlavní líčení v případu kolem dotace na stavbu areálu Čapí hnízdo, ve kterém čelí obžalobě bývalý premiér Andrej Babiš se svou někdejší poradkyní Janou Nagyovou.

24. ročník Dnů české a německé kultury začíná v Drážďanech, potrvá do 16. října. Téma Stopy navazuje na dvě předchozí: Naši sousedé mezi námi a Domov.

Na podporu dobrovolnictví a osamělých lidí je dnes ve 13 městech ADRAběh s heslem Běžím proti samotě. 

S biblickým mottem „Svůj pokoj vám dávám“ proběhne 16. diecézní setkání seniorů v Hradci Králové. Bohoslužbě v kostele Nanebevzetí Panny Marie předsedá od 9.30 biskup Jan Vokál. Předchází modlitba za mír, následují přednášky v Novém Adalbertinu.

V Karlových Varech vyhlásí vítěze letošních soutěží Firma roku a Živnostník roku.

Dvoudenní seminář Pivo je boží! organizuje ode dneška Filozofická fakulta Masarykovy univerzity v Brně. Je součástí projektu Kulturní dějiny piva: role církve.

 

Darujte Proglas!

 

Regiony

Regiony