Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Ruské lodě u poškozeného Nord Streamu: Stojí za výbuchem? Švédové našli další únik plynu

Aktualizováno -
29. září 2022
10:09
Autor: ČTK, Darina Jíchová, amb, swp - 
29. září 2022
08:02

Švédská pobřežní hlídka objevila již dříve tento týden čtvrtý únik plynu z poškozených plynovodů Nord Stream. Informoval o tom švédský deník Svenska Dagbladet s odvoláním na mluvčího pobřežní stráže. Na místě úniku, které se nachází jižně od Švédska, se nyní pohybuje plavidlo hlídky, dodal mluvčí. Podle evropských bezpečnostních úřadů se v pondělí a v úterý v blízkosti míst, kde dochází k únikům plynu z poškozeného plynovodu, vyskytovaly ruské námořní lodě, uvedla stanice CNN.

Poblíž potrubí Nord Streamu, kde došlo v minulých dnech k úniku plynu, byly v pondělí a v úterý zpozorovány lodě ruského námořnictva. Viděli je evropští bezpečnostní činitelé, píše CNN. Plynovod nejspíš poškodily podvodní exploze, sdělili dva představitelé západních tajných služeb a další zdroj.

Zatím není jasné, zda s tím měly ruské lodě něco společného. Představují ale další faktor, který se bude vyšetřovat. Kromě toho představitel tajných služeb informoval, že v oblasti minulý týden zaznamenali také ruské ponorky. USA zatím nedokážou vysvětlit, co přesně se stalo.

Přítomnost ruských lodí ještě nemusí znamenat, že za poškozením potrubí stálo Rusko. Jeho plavidla v oblasti operují běžně. „Vidíme je každý týden," vysvětlil zdroj. Ruské aktivity v Baltském moři za posledních léta vzrostly, testují tím prý informovanost dalších států o situaci na moři i ve vzduchu.

Přesto pozornost přitahuje právě Rusko, které by mělo schopnosti i motivaci plynovod poškodit. „Je těžké si v regionu představit jiného aktéra schopnostmi a zájmem provést takovou operaci,“ řekl dánský vojenský představitel.

Podle EU i evropských politiků stojí za poškozením plynovodů úmyslné útoky. Zatím ovšem není jasné, co přesně poškození způsobilo. Ze strany Dánska a Švédska probíhá vyšetřování. To bude zahrnovat i inspekci na místě. Vyhodnocování může trvat až dva týdny.

Podle některých zdrojů to komplikuje tlak v potrubí, kvůli kterému se k němu nemohou přiblížit. Jiní informátoři ale uvádí, že by to bylo možné provést už v neděli. Podle amerického vojenského představitele je voda v místě potrubí hluboká 80 až 100 metrů.

Premiéři Dánska a Švédska už v úterý uvedli, že úniky pravděpodobně způsobily úmyslné akce, nikoliv nehody. Švédská bezpečnostní služba ve středu dodala, že nelze vyloučit akce „cizí mocnosti“. Za zdánlivou sabotáž to v úterý večer označil také americký poradce pro národní bezpečnost Jake Sullivan.

Kreml útok na plynovody veřejně popřel a ukazoval na Spojené státy. Obvinění označili za „předvídatelně hloupé a absurdní“. V souvislosti s poškozeným plynovod tento týden požádalo o schůzku Rady bezpečnosti OSN. To označil vysoký představitel USA za podezřelé. 

Rusko nepovažuje za dostatečně organizované, aby jednalo tak rychle. Manévr tak musel být naplánován. Moskva by však poškodila své vlastní plynovody, majoritním akcionářem Nord Stream 1 a jediným vlastníkem Nord Stream 2 je ruská státní společnost Gazprom. Země by tím ale mohla ukázat, „čeho je schopná“ a zvýšit tlak na Evropu.

Krem už dřív podnikl kroky, které mu ekonomicky uškodily. Například omezil dodávky plynu do Evropy přes Nord Stream 1 a v srpnu toky zcela pozastavil. Z „technických potíží“ obvinil západní sankce, podle evropských politiků šlo o záminku.

Američtí, evropští a ukrajinští představitelé už měsíce varují, že by se jejich kritická infrastruktura mohla stát terčem Ruska. USA už dřív prohlašovaly, že by plynovody Nord Stream mohly čelit hrozbám, a dokonce i napadení.

Zprávy o nových problémech s plynovody vedoucími z Ruska do Německa se začaly objevovat v pondělí. Dánské úřady nejdříve oznámily únik z plynovodu Nord Stream 2, Švédsko pak v úterý varovalo před dvěma úniky z Nord Streamu 1. Skandinávští seismologové informovali, že v pondělí zaznamenali na dně Baltského moře výbuchy. Plyn uniká ve velkém množství na různých místech poblíž dánského ostrova Bornholm, a to v dánských i švédských vodách.

I podle dánské předsedkyně vlády Mette Frederiksenové jsou úniky v plynovodech následkem „úmyslné akce“. Dánský ministr pro energetiku Dan Jörgensen dodal, že velikost děr v poškozených plynovodech, které jsou 70 až 80 metrů pod hladinou moře, je taková, že je nemohla způsobit například lodní kotva.

Rusko: Úniky jsou v místech po kontrolou USA

Jak dnes uvedla mluvčí ruského ministerstva zahraničí Marija Zacharovová, k únikům došlo ve výlučné ekonomické zóně Dánska a Švédska, které prý podle ní spadají pod kontrolu amerických zpravodajských služeb. "Pokud jde o to, co se stalo... šíří se zprávy, že šlo o údajně neutrální vody. Jde ale o výlučné ekonomické zóny Dánska a Švédska, země velmi navázané na NATO, které jsou plné amerických zbraní, a ty jsou plně pod kontrolou amerických tajných služeb," řekla Zacharovová v pořadu známého prokremelského moderátora Vladimira Solovjova.

 

Video  Kamery zachytily podmořský výbuch a únik plynu z plynovodu Nord Stream  - Reuters
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa