Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Kdo nesmí ze země? Ruské úřady nejsou schopné jasně informovat, zda rekruti mohou vycestovat

Aktualizováno -
29. září 2022
11:57
Autor: ČTK - 
29. září 2022
11:21

Rusové zaevidovaní u vojenských úřadů mají po vyhlášení mobilizace zakázáno vycestovat, prohlásil dnes předseda dolní komory ruského parlamentu, Státní dumy, Vjačeslav Volodin s odvoláním na ustanovení zákona o mobilizaci. Volodinovo vyjádření odporuje tomu, co dříve uvádělo ruské ministerstvo obrany, upozornila ruská redakce BBC. Podle listu Kommersant ruské úřady dosud – až do Volodinova vyjádření – nedokázaly jasně informovat, zda vojáci v záloze smějí ze země odcestovat či ne. Volodin vzhledem k nesrovnalostem následně své vyjádření korigoval.

Právní předpis zakazující odcestovat z místa bydliště se za částečné mobilizace neuplatňuje, prohlásil Volodin. Korigoval tak své předchozí vyjádření, že Rusové evidovaní armádou mají zakázáno opustit své bydliště a zemi.

„Vzhledem k tomu, že je mobilizace částečná, daná norma se neuplatňuje. V této souvislosti cestování občanů evidovaných u armády nevyžaduje souhlas vojenských úřadů,“ uvedl Volodin podle agentury TASS.

Dříve Volodin s odvoláním na zákon o mobilizaci tvrdil, že Rusové, které registrují vojenské úřady, mají po vyhlášení mobilizace zakázáno vycestovat. Volodinovo vyjádření odporovalo tomu, co dříve uvádělo ruské ministerstvo obrany, upozornila ruská redakce BBC. Podle listu Kommersant úřady dosud nedokázaly jasně informovat, zda vojáci v záloze smějí ze země odcestovat či ne.

Podle zákona o mobilizační přípravě a mobilizaci v Ruské federaci je občanům, kteří jsou registrováni u armády, od chvíle vyhlášení mobilizace zakázáno opouštět bydliště bez povolení vojenských úřadů. Tak stanoví zákon, kterým jsou povinni řídit se všichni, kdo podléhají vojenské povinnosti,“ uvedl Volodin podle ruské agentury TASS v souvislosti s „častými dotazy na odjezdy občanů zaevidovaných u armády za hranice naší země“.

Video  Blesk Podcast: Putin hraje o všechno. Mobilizace je riziko pro jeho režim, říká odbornice.  - Jiří Marek
Video se připravuje ...

Částečnou mobilizaci vyhlásil prezident Vladimir Putin 21. září, provází ji zprávy o chaosu, zmatcích a přehmatech úřadů. V obavě před povoláním do války, kterou Rusko vede proti Ukrajině, se snaží odcestovat do ciziny desetitisíce Rusů. Většině se daří překročit hranice, ale ti, na jejichž jména již byly vypsány povolávací rozkazy, dostávají doklad, že nesmějí odjet, připomněla BBC. Dodala, že Volodin nedávno navrhoval předat auta opuštěná na hranicích „rodinám těch chlapců, kteří odjeli bojovat“.

V médiích se dříve objevila informace, že muži, kterým dosud nebyl doručen povolávací rozkaz, smějí z Ruska odcestovat. Ministerstvo obrany také prohlašovalo, že se cestování Rusů nechystá omezit. Kreml se podle serveru Meduza chystal uzavřít hranice, ale od této myšlenky odstoupil, aby nevyvolal nové protesty v zemi.

Právníci oslovení BBC si nebyli jisti, zda zákon za částečné mobilizace zakazuje mužům odjet do ciziny: jedni soudí, že zákon zakazuje odcestovat bez povolení vojenských úřadů, jiní se domnívají, že je rozdíl mezi odjezdem z místa bydliště a odjezdem z Ruska. A jiný zákon stanoví, že vycestovat mají zakázáno občané, kteří byli povoláni do armády.

Mezitím se u ruských hraničních přechodů s Gruzií a Finskem objevila provizorní mobilizační střediska, podobné vznikne také u hranic s Kazachstánem, uvedl list Kommersant. Na hraniční přechod Verchnyj Lars s Gruzií byl vyslán i obrněný transportér, aby zabránil případnému pokusu povolávaných do armády prodrat se do sousední země.

Video se připravuje ...
Další videa