Co se stane po anexi čtyř ukrajinských regionů? Putin si otevřel možnosti, ruská propaganda toho využije hned v několika rovinách

Mluvčí ruského prezidenta Vladimira Putina Dmitrij Peskov oznámil, že k anexi čtyř ukrajinských území (Doněcké a Luhanské „republiky“ a okupovaných částí Chersonské a Záporožské oblasti) dojde v pátek na sváteční ceremonii v Kremlu. Tento výsledek byl jasný od samého počátku, kdy se Rusko rozhodlo na okupovaných územích spěšně vyhlásit „referenda“ – v době, kdy probíhá válka a demokratičnost procesu je nulová. 

Prakticky jedinou otázkou tak bylo, jaká čísla se Rusové rozhodnou jednotlivým oblastem přisoudit. Nutno říct, že výsledky přesahující ve všech oblastech 87 procent s tím, že nejnižší účast údajně dosahovala v Chersonské oblasti bezmála 77 procent, dávají tušit, že Rusové se nějakou důvěryhodností nezabývali. Pokud by měl ještě někdo pochybnosti, stačí se podívat na fotografie hlasovacích uren plných nevyplněných lístků.

To, že nelze brát podobná čísla vážně, je sice jedna věc, druhou věcí ale je, že Rusko hodlá území fakticky anektovat, a to včetně těch částí, které nekontroluje. Nejde přitom o jednotlivé vesnice, například v Záporožské oblasti neovládá ani oblastní centrum. Rusko tak fakticky oznamuje, že ve válce chce pokračovat. Navíc je už z předchozích vyjádření jasné, že se nehodlá zastavit. Nebylo by ani divu, kdyby se další „referendum“ s podobnými výsledky konalo v Charkovské oblasti, ačkoli je z ní Rusko postupně vytlačováno a prakticky v ní už nic nedrží.

Jinou otázkou samozřejmě je, proč se rozhodlo k takovému kroku zrovna nyní a ne jindy. Ze všeho nejvíc se nabízí odpověď, že jde o zoufalý krok. Rusku se válka výrazně nedaří, strategickou iniciativu na konci léta ztratilo. Už dokonce ani ruští představitelé netvrdí, jak jde všechno skvěle. Navíc se zdá, že se ukrajinská ofenziva po určitém zpomalení znovu rozeběhla. 

Ruským vojskům u Lymanu hrozí obklíčení, situace v Chersonské oblasti pro ně nevypadá také nijak skvěle. Vojenští experti se neshodují, jaký efekt může mobilizace přinést, ale je očividné, že nahnat do boje nevycvičené a nesehrané jednotky nemůže ruskou situaci vylepšit. A výcvik, pokud by měl být opravdu něčemu platný, bude nějakou dobu trvat. Vyhlásit v takové chvíli „referendum“ může být jen stěží interpretováno jinak než jako snaha o ospravedlnění dalších kroků.

Nad Putinovou mobilizací se vznáší řada otazníků. Koho a jak může Rusko nasadit do bojů na Ukrajině?

Zbytek textu je pro předplatitele
dále se dočtete:
  • Co Rusko sleduje anexí ukrajinských území?
  • Jak může tento krok využít ruská propaganda?
  • A nakolik je reálné, že Putin sáhne po jaderných zbraních?
sinfin.digital