Putin podepsal připojení čtyř ukrajinských území k Rusku. Kyjev podává přihlášku do NATO

  • Očekávaná ceremonie s projevem prezidenta Vladimira Putina začala v pátek po 14.00 středoevropského času. Putin během ní podepsal připojení čtyř oblastí Ukrajiny, ve kterých Moskva zinscenovala referenda, k Rusku.
  • Západní země i Kyjev dopředu odmítly porušování územní celistvosti a oklešťování Ukrajiny.
  • Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj záhy uvedl, že jeho země podává žádost o urychlené přijetí do Severoatlantické aliance.
  • Rusko vetovalo návrh rezoluce Rady bezpečnosti OSN, který anexi odsuzuje jako porušení mezinárodního práva.

Moskva (Aktualizováno: 22:24 30. 9. 2022) Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ruský prezident Vladimir Putin v pátek podepsal se čtyřmi územími – konkrétně Doněckou a Luhanskou lidovou republikou a Chersonskou a Záporožskou oblastí – dohodu o vstupu do Ruské federace.

Putin podepsal dekrety o uznání nezávislosti Záporožské a Chersonské oblasti

Číst článek

Ceremoniálu v Kremlu se zúčastnili proruští vůdci všech čtyř anektovaných oblastí, kteří přijeli do Moskvy. Vyjma vyhlášení částečné mobilizace minulý týden to je v podstatě první velký Putinův projev od únorového začátku invaze na Ukrajinu.

K výsledku zinscenovaného referenda o připojení okupovaných ukrajinských oblastí k Rusku Putin v projevu uvedl, že jde o „volbu milionů lidí“.

Ceremonii započal minutou ticha „k uctění separatistických vůdců a ruských vojáků, kteří během let padli v bojích proti Ukrajině“. 

Podle Putina budou nyní lidé z anektovaných jihovýchodních částí Ukrajiny žít „ve své skutečné vlasti“. „Chci, aby mě kyjevská vláda a její skuteční šéfové ze Západu dobře poslouchali: obyvatelé Doněcku, Luhansku, Zaporoží a Chersonské oblasti jsou už navždy našimi,“ řekl Putin. 

V projevutaké řekl, že Moskva se anektovaných území nevzdá a bude je hájit všemi dostupnými prostředky. Putin a proruští vůdci ukrajinských regionů se po podpisu dokumentů chytili za ruce a skandovali „Rusko“.

Článek pokračuje pod online reportáží. 

Z hlediska formalit jde spíše o začátek anexe ukrajinských území. Má to být podobné jako před osmi lety s Krymem: prezident přijme žádosti území, které se na základě takzvaných referend rozhodly vstoupit do Ruska, následně se jimi bude zabývat ústavní soud.

Jakýkoli útok na anektovaná ukrajinská území je agresí vůči Rusku samotnému, hrozí Kreml

Číst článek

Ratifikovat žádosti nyní musí obě komory ruského parlamentu, který také musí přijmout zákon o vytvoření nových subjektů Ruské federace. Až pak může Putin zákon podepsat. Není ale pochyb, že ratifikace ve Státní dumě a Radě federace bude čistě formální, poznamenala stanice BBC na svém ruskojazyčném webu.

Proces nemá trvat dlouho. Předsedové obou komor ruského parlamentu oznámili, že se tím budou zabývat zkraje příštího týdne. Poslanci by také mohli změnit názvy okupovaných oblastí, uvést je do souladu s ruskými konvencemi. Podle nich je například zvykem používat názvy jako oblast nebo republika, ale už ne „lidová republika“, jako je tomu v případě Doněcké a Luhanské oblasti.

Rusko provedlo v noci na pátek první krok, aby mohlo řešit přihlášku Záporožské a Chersonské oblasti – uznalo totiž obě částečně okupované oblasti jako nezávislé státy. Mezinárodně neuznaná Doněcká a Luhanská lidová republika tento status získaly krátce před invazí.

Zelenskyj: Území se nevzdáme

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ve svém pravidelném nočním poselství národu uvedl, že Ukrajina se žádného území nevzdá. Také jeho hlavní poradce Michajlo Podoljak už dříve prohlásil, že by se vůbec nemělo mluvit o referendech, na kterých je konstrukce o přistoupení k Rusku vystavěná, protože se jedná o podvod – porušení ukrajinských zákonů i mezinárodního práva.

Kdyby chtěl Putin použít jaderné zbraně, USA to budou vědět s předstihem, tvrdí expert

Číst článek

Stejný postoj zastávají také západní země. Americký prezident Joe Biden řekl, že Spojené státy rozdělení Ukrajiny nikdy nepřijmou. Že neuznají anexi, daly ovšem najevo i státy, které mají k Moskvě výrazně blíž než Washington – například Srbsko nebo Kazachstán. Čína vyzvala k respektování národní suverenity.

USA zároveň spolupracují se svými spojenci na nových sankcích, které by mohly být uvaleny na Rusko.

Spojené státy také navrhly spolu s Albánií rezoluci v Radě bezpečnosti OSN, která by postup Ruska odsoudila. Rusko návrh, ale jako stálý člen Rady bezpečnosti vetovalo. Text, který vyzýval Rusko k okamžitému stažení z Ukrajiny, podpořilo deset z 15 členů Rady bezpečnosti. Čtyři země se zdržely: Čína, Indie, Brazílie a Gabon.

Ruský velvyslanec při OSN Vasilij Něbenzja hlasování o návrhu rezoluce označil za provokaci a otevřeně nepřátelský akt. Agentura DPA píše, že se očekává, že text v této nebo podobné formě bude v příštích dnech předložen k hlasování Valnému shromáždění OSN.

Mezinárodně neuznané Doněcká lidová republika a Luhanská lidová republika a rovněž Chersonská oblast a Záporožská oblasti dohromady představují zhruba 15 procent rozlohy celé Ukrajiny.

Jiří Palounek, kro, Tomáš Havlín Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme