Babí léto přece jen dorazí. Výrazné oteplení přijde už ve středu, bude přes 20 °C

Babí léto

Do Česka tento týden dorazí výrazné oteplení, často naměříme i přes 20 stupňů. Babí léto, ve které už jsme téměř přestávali doufat, tak přece jen přijde. Oteplí se ve středu, kdy k nám začne proudit teplý vzduch od jihozápadu. Slunečné počasí vydrží až do víkendu.

Začátkem tohoto týdne k nám bude ještě proudit studený a vlhký vzduch od severozápadu. „Proto během pondělního dne očekáváme proměnlivou oblačnost, v odpoledních hodinách místy s přeháňkami. Ojediněle není vyloučena také bouřka,“ popsal meteorolog Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) Miloš Dvořák.

Teploty přes den vystoupí na 12 až 16 °C, ráno bude ještě o poznání chladnější – mezi 6 a 10 °C. Na horách budou srážky četnější a teplota se má pohybovat kolem 6 °C. Meteorologové očekávají také proměnlivou oblačnost.

V úterý budou ještě podle Dvořáka doznívat přeháňky – především na severu a severovýchodě – a teploty se dostanou na 13 až 17 °C. V noci klesnou na 10 až 6 °C, na jihozápadě až 4 °C. Odpoledne a večer začne oblačnosti ubývat.

„Tlaková výše totiž postoupí směrem k severovýchodu a k nám bude proudit teplý vzduch od jihozápadu. Proto nás čeká babí léto s teplotami kolem 20 stupňů Celsia,“ doplnil odborník z ČHMÚ.

Středeční ráno tomu přitom nebude vůbec napovídat – především řidiči by měli počítat s mlhami a nízkou oblačností. V noci mohou dokonce ojediněle udeřit přízemní mrazíky. Přes den už ale teploty vystoupají na 17 až 21 °C.

Ochlazení přijde o víkendu

Čtvrtek bude jasný až polojasný, ojediněle se znovu na severu a severovýchodě mohou objevit přeháňky. Zejména na Moravě bude ráno mlhavé. Mírně se oteplí i v noci (11 až 7 °C), během dne se pak dočkáme 18 až 22 °C.

Na stejné teploty se dostaneme i v pátek, bude skoro jasno až polojasno. Ráno a dopoledne ojediněle mlhy nebo nízká oblačnost, noční teploty se dostanou na 10 až 6 °C.

Změna nastane až během víkendu. „Koncem období od severozápadu přejde přes střední Evropu studená fronta,“ informuje ČHMÚ v týdenní předpovědi na svém webu. Teploty se tak začnou opět lámat k těm „typickým“ podzimním.

Tagy: