Litoměřice jsou na zlaté minci České národní banky

foto Slavnostní prezentace zlaté mince České národní banky (ČNB) v hodnotě 5000 korun věnované městu Litoměřice, 4. října 2022, Litoměřice. Rubová strana mince.

Litoměřice - Česká národní banka (ČNB) vydala zlatou minci v nominální hodnotě 5000 korun s motivy města Litoměřice. Historické prvky jsou ztvárněny na obou stranách mince, nechybí štíty barokních a klasicistních domů, gotická městská věž u kostela Všech svatých, renesanční dům Kalich s věží ve tvaru číše na víno a další. Minci na litoměřickém hradě přestavil guvernér České národní banky Aleš Michl.

Fotogalerie

Připomínat významné historické osobnosti, události a místa je podle Michla jedním z úkolů centrální banky. Po sérii mostů a hradů nyní vychází desetidílná série věnovaná městským památkovým rezervacím. Litoměřice jsou čtvrté v pořadí. Jsou jediným městem Ústeckého kraje, které se mezi desítku vybraných dostalo.

Starosta Ladislav Chlupáč (ODS) připomněl jeho bohatou historii, která sahá do roku 1057, kdy byla založena kapitula litoměřická, 1219 je rokem založení města. "Mám velikou radost, že se setkání koná na místě, které se otevřelo v roce 2011 po rekonstrukci a kde se modlil a pracoval sám král a císař Karel IV.," uvedl.

Minci požehnal generální vikář litoměřické diecéze Martin Davídek. Michl ji následně předal starostovi, jenž stál v čele vinařského města uplynulých dvacet let a za jeho působení radnice nechala opravit řadu památek. "Mince bude uložena na radnici pro budoucí i současné generace. Bude to němý svědek nádherné práce spousty lidí," uvedl Chlupáč, který ve funkci starosty končí.

Na lícní straně je vyobrazena nominální hodnota a heraldická zvířata, na rubové koláž nejvýznamnějších architektonických památek podle návrhu Lenky Nebeské.

V rámci série už na zlaté minci vyšly motivy měst Cheb, Jihlava a Mikulov. Do roku 2025 bude následovat dalších šest. Pátou zlatou mincí z cyklu památkových rezervací vydá ČNB v květnu 2023, představí město Kroměříž. "Právě na zlatých mincích často prezentujeme naše kulturní dědictví," řekl ČTK vrchní expert peněžního oběhu ČNB Jaroslav Moravec. Po roce 2001 vydala ČNB mince v sériích deset století architektury, technické památky, mosty České republiky a hrady České republiky.

Na výtvarnou podobu vypisuje Česká národní banka soutěže. O realizaci rozhoduje bankovní rada. Mince je k dispozici ode dneška u smluvních partnerů ČNB, jejich seznam je na webu banky. "Pamětní mince jsou na rozdíl od bydlení, energií a jídla věcí zbytnou, řídí se momentálním zájmem. V současné době je o tyto mince obrovský zájem, což je dáno obavami ze současné ekonomické situace," uvedl Moravec.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 19.05.2024 ČTK

Reklama

20°C

Dnes je neděle 19. května 2024

Očekáváme v 17:00 18°C

Celá předpověď