Místa, z nichž se stáhli ruští vojáci, stejně zůstanou ruská, tvrdí Peskov

foto Ilustrační foto - Opuštěné ruské tanky stojí na silnici v osvobozeném ukrajinském městě Kupjansk, 1. října 2022.

Moskva - Stahování ruských vojáků z oblastí, o nichž Moskva předtím tvrdila, že už budou navždy ruské, nepředstavuje rozpor. Podle agentury TASS to dnes řekl mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov. Reagoval tak na dotaz týkající se ruského ústupu z řady míst na Ukrajině včetně stažení od Lymanu v Doněcké oblasti, které Moskva ohlásila jen den poté, co prezident Vladimir Putin podepsal v Kremlu smlouvu o připojení tohoto regionu k Rusku s představitelem tamní proruské správy. Západ ani Kyjev ruské anexe ukrajinského území neuznává.

"Není v tom žádný rozpor. Budou s Ruskem napořád, budou navráceny," odpověděl Peskov na dnešním brífinku na dotaz, zda nespatřuje rozpor v tom, že se ruští vojáci stáhli z řady obcí, jejichž obyvatele předtím Moskva ujišťovala, že už budou "navždy s Ruskem".

"Naše země se dnešním dnem počínaje de jure zvětšila, což je velmi důležité," řekl také Peskov v připomínce toho, že Putin dnes podepsal zákony o anexi.

Putin ve svém pátečním projevu řekl, že lidé na ovládnutých územích se stanou "navždy" ruskými občany. Hesla jako "Navždy s Ruskem" a "Své neopouštíme" se ostatně objevovala na demonstracích na podporu hlasování o připojení několika ukrajinských území k Rusku, které Moskva narychlo zorganizovala a jejichž výsledky nyní odůvodňuje anexi těchto oblastí. K účasti na demonstracích byli podle nezávislých ruských médií nuceni studenti a pracovníci veřejných institucí, přičemž někdy prý byly za účast nabízeny peníze.

V sobotu Moskva přiznala stažení ruských jednotek od strategického Lymanu v Doněcké oblasti. Podle ukrajinské armády kromě toho ruští vojáci v posledních dnech ztratili kontrolu nad řadou obcí také na jihu země v Chersonské oblasti, kterou Rusko taktéž prohlásilo za svoji součást. Kyjev ani Západ tuto anexi neuznávají a jako nelegitimní odmítají také vynucené hlasování, které jí předcházelo.

Mluvčí Kremlu dnes kromě toho označil za falešné zprávy řady médií, že se dnes Putin chystá vystoupit s projevem o "speciální vojenské operaci", jak Rusko svou invazi na Ukrajinu označuje.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 13.05.2024 ČTK

Reklama

21°C

Dnes je pondělí 13. května 2024

Očekáváme v 21:00 14°C

Celá předpověď