Území, ze kterých se stáhli vojáci, budou navždy ruská. Navrátí se, řekl mluvčí Kremlu

Stahování ruských vojáků z oblasti, o nichž Moskva předtím tvrdila, že už budou navždy ruské, nepředstavuje rozpor. Podle agentury TASS to ve středu řekl mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov. Reagoval tak na dotaz týkající se ruského ústupu z řady míst na Ukrajině. Západ ani Kyjev ruské anexe ukrajinského území neuznává.

Moskva (Aktualizováno: 14:12 5. 10. 2022) Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Následky ruského útoku v Charkově

Následky ruského útoku v Charkově | Foto: Vyacheslav Madiyevskyy | Zdroj: Reuters

„Není v tom žádný rozpor. Budou s Ruskem napořád, budou navráceny,“ odpověděl Peskov na středečním brífinku na dotaz, zda nespatřuje rozpor v tom, že se ruští vojáci stáhli z řady obcí, jejichž obyvatele předtím Moskva ujišťovala, že už budou „navždy s Ruskem“.

#UPDATE The Kremlin has vowed to take back land it lost to Kyiv within Ukrainian regions it annexed, saying the territories will be Russian "forever."

12:21 – 05. 10. 2022

96 305

„Naše země se dnešním dnem počínaje de iure zvětšila, což je velmi důležité,“ řekl také Peskov v připomínce toho, že Putin ve středu podepsal zákony o anexi.

Putin ve svém pátečním projevu řekl, že lidé na ovládnutých územích se stanou „navždy“ ruskými občany. Hesla jako „Navždy s Ruskem“ a „Své neopouštíme“ se ostatně objevovala na demonstracích na podporu hlasování o připojení několika ukrajinských území k Rusku, které Moskva narychlo zorganizovala a jejichž výsledky nyní odůvodňuje anexi těchto oblastí.

Ukrajina podle Britů postoupila 20 kilometrů do ruského obranného pásma za řekou Oskil

Číst článek

K účasti na demonstracích byli podle nezávislých ruských médií nuceni studenti a pracovníci veřejných institucí, přičemž někdy prý byly za účast nabízeny peníze.

V sobotu Moskva přiznala stažení ruských jednotek od strategického Lymanu v Doněcké oblasti. Podle ukrajinské armády kromě toho ruští vojáci v posledních dnech ztratili kontrolu nad řadou obcí také na jihu země v Chersonské oblasti, kterou Rusko taktéž prohlásilo za svoji součást.

Kyjev ani Západ tuto anexi neuznávají a jako nelegitimní odmítají také vynucené hlasování, které jí předcházelo.

Mluvčí Kremlu ve středu kromě toho označil za falešné zprávy řady médií, že se ve středu Putin chystá vystoupit s projevem o „speciální vojenské operaci“, jak Rusko svou invazi na Ukrajinu označuje.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme