Ukrajinský tlak sílí. Rusové v obrněnci kapitulují bez boje, video oblétlo internet

Zničené ruské BMP

Ukrajinská armáda se blíží k hranici okupované Luhansku

Válka na Ukrajině je plná zvláštních momentů. Jeden z nich se šíří po sociálních sítích. Video má údajně zachycovat kapitulaci celé ruské posádky v bojovém vozidle. Záběry by měly pocházet z okolí Chersonu, odkud Rusové prchají. Právě v této oblasti se Ukrajincům v poslední době nejvíce daří. Povedlo se jim získat zpět desítky obcí. Sílící ukrajinský tlak je vidět i na chování ruské armády.

„Rusové jsou v chersonském směru zajati společně se strojem BMP-2,“ komentovala stránka Ukrainian News24, která video zveřejnila, nové záběry. Na nich je vidět hned několik ukrajinských vojáků, kteří trpělivě na skrytých místech očekávali příjezd nepřátelského vozidla.

Po chvíli se zpoza zalesněné oblasti skutečně vynořil ruský obrněnec typu BMP-2. I když jde o bojové vozidlo, jeho posádka za daných okolností příliš bojovou náladu neměla. Rusové na hlaveň vyvěsili kapitulační symbol bílé vlajky. Z již stojícího BMP pak začali vyskakovat vojáci, kteří se ukrajinským silám bez odporu a naprosto dobrovolně vzdali.

Postup Ukrajinců směrem k Chersonu si chválí i prezident Volodymyr Zelenskyj. „V kontextu nynější operace ukrajinská armáda poměrně rychle postupuje na jihu země,“ potvrdil ve svém pravidelném hlášení.

Padesát osvobozených obcí

„Jen tento týden – po ruských pseudoreferendech – byly osvobozeny desítky obcí. Jsou v Chersonské, Charkovské, Luhanské i Doněcké oblasti,“ dodal ukrajinský prezident. Náměstek ministra vnitra Jevhen Jenin rovněž zmínil, že ukrajinská armáda v Chersonské oblasti osvobodila už padesátku obcí.

Paradoxem celé situace jsou pak ruská loutková referenda, která Kreml narychlo zorganizoval na okupovaných územích Ukrajiny, a to včetně Chersonské oblasti. Právě kvůli tomu, aby si Ukrajinci na znovudobytí těchto oblastí netroufli. Přesto je Moskva kousek po kousku ztrácí.

Bitva o Cherson začala hned v první den ruské invaze, tedy 24. února, a po šesti dnech skončila ruským vítězstvím. Cherson tak byl prvním velkým ukrajinským městem, které okupanti dobyli. Již brzy by však vzhledem k ukrajinské ofenzivě mohla nad Chersonem opět zavlát žlutomodrá vlajka.

Tagy:
válka vojáci Ukrajina Rusko těžká technika Cherson Chersonská oblast kapitulace