Rusko se chce podílet na vyšetření poškození plynovodů Nord Stream

Rusko nemůže být vyloučeno z mezinárodního vyšetřování nedávných poškození plynovodních potrubí Nord Stream 1 a Nord Stream 2, uvedla dnes podle agentury TASS mluvčí ruské diplomacie Marija Zacharovová. Kritizovala také, že Dánsko údajně odmítá na osvětlení incidentů s Ruskem spolupracovat.

Problémy s úniky plynu z plynovodních potrubí, která vedou z Ruska do Německa po dně Baltského moře, hlásily minulý týden dánské a švédské úřady. O víkendu pak Dánsko oznámilo, že únik se patrně zastavil. Německo v sobotu uvedlo, že chce úniky z potrubí vyšetřit společně s Dánskem a Švédskem. Podle představitelů zemí Evropské unie stojí za poškozením plynovodů úmyslné útoky.

Představitelka ruského ministerstva zahraničí Zacharovová dnes zdůraznila, že Rusko se bude domáhat podílu na vyšetření diverzních akcích na plynovodních potrubích. Ve středu si místopředseda ruské vlády Alexandr Novak stěžoval, že Dánsko nereaguje v tomto ohledu na ruské žádosti.

"Pokud není majiteli (plynovodního potrubí) dovoleno podílet se na vyšetřování, znamená to, že je co skrývat," sdělila dnes Zacharovová v narážce na to, že většinovým vlastníkem plynovodů je ruská státní firma Gazprom. Za absurdní dnes také mluvčí ruské diplomacie označila obvinění, že za poškozením potrubí stojí přímo Rusko.

Související

Více souvisejících

Rusko Nord Stream

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

Volodymyr Zelenskyj

Nuda. Nezajímavé. Zelenskyj zesměšnil ruského prezidenta Putina

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj označil komentáře ruského prezidenta Vladimira Putina, které zpochybňují jeho legitimitu, za nudné a nezajímavé. Naopak za nelegitimního označil ruského prezidenta. Uvedl to v rozhovoru, který dnes publikoval kazachstánský server Vlasť.

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

Aktualizováno včera

Češi se probojovali do finále MS v hokeji

Mimořádná zpráva Česká euforie. Národní tým je na MS v hokeji ve finále, zahraje si v Praze

Pokud byl plán svěřenců kouče Radima Rulíka pro semifinále se Švédy nenechat nic náhodě, tak to splnili měrou vrchovatou. Od začátku do konce totiž si šli za jasným cílem, nedat soupeři ani čichnout a dojít tak do vytouženého finále. Svými dvěma brankami režírovali toto neuvěřitelné tažení za vítězstvím jak David Kubalík, tak Lukáš Sedlák, přičemž nejvíc kanadských bodů zaznamenala Nečasova formace, přičemž sám Nečas zaznamenal hned čtyři z nich. A samozřejmě přispěl stále klidně chytající Lukáš Dostál. 

včera

včera

včera

včera

Robert Fico

Nemocnice sdělila nové informace o stavu postřeleného Fica

Slovenský premiér Robert Fico se cítí lépe, uvedla dnes odpoledne nemocnice v Banské Bystrici, kde se léčí ze střelných zranění po atentátu z minulého týdne. Ministr vnitra Matúš Šutaj Eštok v rozhovoru pro RTVS řekl, že premiérův stav je stále vážný, ale stabilizovaný.

včera

včera

včera

včera

Guterres: Rozhodnutí Mezinárodního soudního dvora v Haagu jsou závazná. Izrael se mu musí podřídit

Generální tajemník OSN António Guterres v pátek zdůraznil, že rozhodnutí Mezinárodního soudního dvora (ICJ) v Haagu jsou závazná. Tento soud předtím Izraeli nařídil zastavit vojenskou operaci ve městě Rafah na jihu Pásma Gazy. Uvedla to agentury AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy