Novelu rozpočtu budou poslanci schvalovat na mimořádné schůzi za týden

foto Ilustrační foto - Zleva ministr vnitra Vít Rakušan, premiér Petr Fiala a ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka na schůzi Poslanecké sněmovny, 26. dubna 2022, Praha.

Praha - Vládní novelu státního rozpočtu na letošní rok budou poslanci schvalovat na mimořádné schůzi příští týden v úterý. Schůzi svolala předsedkyně Sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09). Důvodem odkladu z tohoto týdne je nepřítomnost ministra financí Zbyňka Stanjury (ODS), který je pracovně v zahraničí. Dnes by měli poslanci pokračovat druhým čtením sporné předlohy o úplném zrušení elektronické evidence tržeb ke konci letošního roku. ČTK o tom informovali členové širšího vedení dolní komory po svém pravidelném jednání.

Mluvčí ministerstva financí Tomáš Weiss na dotaz ČTK uvedl, že Stanjura je tento týden na ohlášené pracovní cestě do Bruselu a následně do Spojených států. Novela rozpočtu ve Sněmovně se proto bude projednávat příští týden, stejně jako návrh daně z neočekávaných zisků (windfall tax) ve vládě.

Debatu o zrušení elektronické evidence tržeb může podle zdrojů z vládní koalice provázet zdržování, a jednání se podle nich proto může protáhnout až do pozdních hodin. Očekává se, že k žádnému jinému bodu se dnes Sněmovna už nedostane. Evidence tržeb je v současné době pozastavena do konce roku a vláda ji chce zrušit bez náhrady.

Ve středu by se poslanci měli zabývat ve druhém čtení zvýšením příspěvku na mobilitu pro lidi se zdravotním postižením z nynějších 550 korun na 900 korun měsíčně. Opozice zablokovala schválení novely zrychleně už v prvním čtení. Ve druhém čtení chce uplatnit návrhy na razantnější růst příspěvku, v sociálním výboru s nimi neuspěla. Ve druhém čtení Sněmovna dodatečně projedná také předčasné penze záchranářů bez krácení. V úvodním kole by měli poslanci ve středu projednat mimo jiné senátní návrh na zrušení monopolu společnosti Pojišťovna VZP na zdravotní pojištění cizinců.

Ve čtvrtek chce koalice projednat v úvodním kole spornou změnu volby členů rad České televize a Českého rozhlasu. Do volby členů rad veřejnoprávní televize a rozhlasu chce vláda zapojit také Senát, nyní je volí výhradně poslanci. Podle opozičního hnutí SPD jde o snahu o politické ovládnutí obou médií. Obdobně jako v případě úplného zrušení elektronické evidence tržeb se i u této předlohy očekává dlouhá debata.

Novela letošního státního rozpočtu může schodek zvýšit o 95 miliard na až 375 miliard korun. Kabinet ji předložil s navýšením deficitu o 50 miliard na 330 miliard korun zejména kvůli situaci vyplývající z ruské vojenské invaze na Ukrajinu i kvůli růstu cen, hlavně energií. Mezi desítkami poslaneckých pozměňovacích návrhů vzbudily pozornost dva koaliční, které zvyšují deficit o dalších 45 miliard korun.

Sněmovna bude hlasovat příští týden o úpravě ministra práce a sociálních věcí Mariana Jurečky (KDU-ČSL), který zvyšuje o sedm miliard korun sociální výdaje. O dalších 38 miliard korun vzroste schodek, pokud dolní komora schválí pozměňovací návrh Ivana Adamce (ODS) a Tomáše Müllera (STAN). Peníze mají jít na pomoc domácnostem a firmám s vysokými cenami energií. Rozpočtový výbor obě koaliční úpravy podpořil. Poslanci, zejména opoziční, vedle toho navrhli přesuny peněz uvnitř rozpočtu v celkovém objemu 65 miliard Kč.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 17.05.2024 ČTK

Reklama

15°C

Dnes je pátek 17. května 2024

Očekáváme v 14:00 15°C

Celá předpověď