Za explozí na Kerčském mostě stojí ukrajinská tajná služba. Terorismus, tvrdí Putin

Zničený Krymský most přes Kerčskou úžinu

CNN Prima NEWS - živé vysílání

Podle anonymního zdroje listu The New York Times stály za explozí na Krymském mostě přes Kerčskou úžinu ukrajinské tajné služby. Rusové v noci na neděli ostřelovali Záporoží, přičemž Ukrajinci hlásí nejméně 17 obětí, další desítky lidí jsou zraněny. Ruští zastánci tvrdého přístupu vyzvali Kreml, aby kvůli útoku na Kerčský most eskaloval útoky na Ukrajinu. Zpravodajský kanál na sociální síť Telegram Rybar požaduje, aby Moskva zničila ukrajinskou infrastrukturu. „Nepřítel se přestal bát a tuto okolnost je třeba urychleně napravit,“ uvedl Jevgenij Poddubnyj, který píše pro ruskou státní televizi RT.

Nový on-line článek najdete pod tímto odkazem.

Za explozí na Krymském mostu přes Kerčskou úžinu stály ukrajinské tajné služby. S touto informací přišel americký deník The New York Times s odkazem na anonymní zdroje. Podle listu měli Ukrajinci na most vyslat nákladní vůz s bombou.

Útok na Záporoží poškodil 20 domů a okolo 50 vícepodlažních budov. „Ruští okupanti v noci cynicky zasáhli obytné budovy a civilní infrastrukturu v Záporoží. Informace o obětech se ujasňují, už teď ale víme o desítkách mrtvých a zraněných,“ uvedlo v ranní svodce ukrajinské armádní velení.

Ukrajinská média informovala, že Kyjev pro změnu zaútočil na trio ruských muničních skladů a jedno velitelství, které se nacházelo na jihu země. Údery měly být úspěšné.

Ruský prezident Vladimir Putin čelí v posledních týdnech kritice vojenských představitelů. Exploze Kerčského mostu navíc situaci vyostřila a přispěla k obvinění z ruské nekompetentnosti, napsal americký deník The New York Times. Most byl navíc pro Moskvu podle expertů symbolem anexe Krymu.

Ruský válečný zpravodaj Alexandr Kots se domnívá, že vážné poškození Kerčského mostu pravděpodobně předznamenává budoucí útok na samotný Krym. Na Kreml rovněž apeloval, aby „zatloukl Ukrajinu do 18. století, aniž by nesmyslně uvažoval o tom, jak to ovlivní civilní obyvatelstvo“.

„Položme si otázku: Pokud to není důvod ke skutečně rozhodným opatřením, tak co to vůbec je? Lidé se dožadují pomsty,“ napsal na Telegram zpravodajský kanál Rybar. Dodal, že by Rusko mělo zničit ukrajinskou infrastrukturu.

Zpravodaj ruské RT Jevgenij Poddubnyj pak sdělil: „Nepřítel se přestal bát a tuto okolnost je třeba urychleně napravit. Velitelé útvarů, šéfové zpravodajských služeb, politici kyjevského zločineckého režimu klidně spí, probouzejí se bez bolesti hlavy a v dobré náladě, bez pocitu nevyhnutelnosti trestu za spáchané zločiny.“

Ruská Státní duma v sobotu prohlásila, že útok na Kerčský most považuje za vyhlášení války. „Teroristický útok na Krymský most již není jen výzvou, ale vyhlášením války bez pravidel,“ uvedla.

Ukrajinští představitelé výbuch mostu odmítají oficiálně komentovat. Podle listu The Economist lze očekávat, že Moskva v příštích dnech zintezivní útoky na Ukrajinu, přičemž bude využívat drony. Kyjev naopak získal psychologickou výhodu, kterou může prezentovat směrem k veřejnosti.

Tagy:
válka Vladimir Putin Moskva invaze Ukrajina Krym Rusko Kyjev Moskevský Kreml Záporoží ruská invaze na Ukrajinu Kerčský most