Putin z exploze na Kerčském mostě obvinil Ukrajinu. ‚Není pochyb, je to teroristický čin,‘ řekl

Za sobotní explozí na Kerčském mostě spojujícím Rusko s Krymem je podle Putina zodpovědná ukrajinská tajná služba. Byl to podle něj teroristický čin, informovala agentura RIA Novosti. Putin to podle agentury řekl na jednání s šéfem výboru, který má událost prošetřit.

Moskva (Aktualizováno: 4:10 10. 10. 2022) Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Co na to Putin?

Za sobotní explozí na Kerčském mostě spojujícím Rusko s Krymem je podle Putina zodpovědná ukrajinská tajná služba | Foto: Sputnik | Zdroj: Reuters

Rusko dosud odpovědnost Ukrajině oficiálně nepřisoudilo. Podle ruského protiteroristického výboru oheň na mostě, který spojuje Rusko s ukrajinským Krymským poloostrovem anektovaným v roce 2014, způsobil výbuch bomby nastražené v autě.

Ruští potápěči prověřují škody po výbuchu na Kerčském mostě, provoz je částečně obnoven

Číst článek

Po výbuchu se zřítila část vozovky a začaly hořet cisterny na železniční části mostu. Podle Moskvy přišli o život tři lidé.

Kyjev se k zodpovědnosti nepřihlásil. List The New York Times už v neděli dopoledne s odvoláním na nejmenovaného, vysoce postaveného ukrajinského představitele uvedl, že útok na most zorganizovaly ukrajinské tajné služby.

„Není pochyb. Je to teroristický čin, jehož cílem bylo zničit kritickou civilní infrastrukturu v Ruské federaci,“ řekl Putin na videu zveřejněném na kremelském účtu na telegramu. „Vymyslely to, vykonaly a objednaly ukrajinské tajné služby,“ dodal.

Článek pokračuje pod online reportáží.

Svůj názor na sobotní výbuch řekl na nedělním jednání se šéfem vyšetřovacího výboru Alexandrem Bastrykinem. Ten podle RIA Novosti Putina informoval o podezřelých, kteří byli zapojeni do přípravy akce.

„Zjistili jsme trasu toho kamionu. Je to Bulharsko, Gruzie, Arménie, Severní Osetie, Krasnodar. Zjistili jsme přepravce a bylo možné identifikovat podezřelé mezi těmi, kdo mohli teroristický útok připravit,“ oznámil Bastrykin podle RIA Novosti.

Podle něj se na přípravě podíleli ruští občané i cizí státy. Kreml oznámil, že se Putin v pondělí sejde se členy ruské bezpečnostní rady. Nevylučuje se, že se tam bude jednat o reakci na sobotní výbuch.

Silniční i železniční provoz byl po explozi zastaven, ale nyní je do určité míry obnoven. Ruské ministerstvo dopravy podle agentury TASS oznámilo, že železniční spoje jezdí přes most podle jízdního řádu. 

„Dálkové osobní a nákladní vlaky jezdí přes most podle jízdního řádu, příměstská železniční doprava měla být obnovena později dnes večer,“ uvedl TASS. Silniční provoz byl podle TASSu obnoven částečně.

kth, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme