Ukrajinci postupují k Chersonu, gubernátor požádal Moskvu o pomoc při evakuaci

foto Ilustrační foto - Ukrajinští vojáci na obrněném vozidle projíždějí vesnicí Šandrygolovo, která leží nedaleko města Lyman, 4. října 2022.

Kyjev - Po ústupu ruských vojsk v Chersonské oblasti na jihu Ukrajiny o asi o 20 kilometrů na počátku října se okupační úřady nejspíše připravují na to, že se boje s ukrajinskými jednotkami přenesou přímo do ulic Chersonu. Ve svém v pravidelném přehledu to uvádí britské ministerstvo obrany s odvoláním na poznatky vojenské rozvědky. Chersonský gubernátor požádal Moskvu o pomoc při evakuaci obyvatel. Ukrajina a Rusko si vyměnily zajatce, týkalo se to celkem 40 vojáků.

Ruské síly se po vzpomínaném ústupu pravděpodobně pokoušejí upevnit novou frontovou linii západně od vesnice Mylove. Podél této linie pokračují těžké boje, a to zejména na západním konci, kde ukrajinský postup znamená, že ruské křídlo již není chráněno řekou Inhulec. Velkou část ruských vojsk na této frontové linii představují oslabené výsadkové jednotky.

V posledních dnech ruské okupační úřady pravděpodobně nařídily připravit evakuaci některých civilistů z Chersonu. Nejspíše předpokládají, že se boje přenesou přímo do města Cherson, upozornilo ministerstvo.

Cherson, ležící u ústí Dněpru do Černého moře, měl před válkou přibližně 280.000 obyvatel. Stal se prvním velkým ukrajinským městem, kterého se Rusové zmocnili po vpádu na Ukrajinu z 24. února.

Ukrajinské jednotky během uplynulých 24 hodin zabily 420 ruských vojáků a zničily šest vrtulníků, šest tanků a 33 dronů, hlásí ukrajinský generální štáb. Celkové ztráty Ruska ve válce, která dnes pokračuje 232. dnem, odhadl na 63.800 vojáků, 2511 tanků, 5167 obrněných vozidel, 1556 děl, 357 raketometů, 183 protileteckých zbraní, 268 letadel, 240 vrtulníků, 1182 dronů a 316 střel s plochou dráhou letu.

Generální štáb ve své svodce také uvedl, že ruské jednotky v Donbasu na východě země dostaly rozkaz načas přestat útočit. Důvodem má být podle ukrajinského velení špatná morálka jednotek, časté případy dezercí zmobilizovaných vojáků a neplnění rozkazů.

Tvrzení znepřátelených stran nelze ve válečných podmínkách ověřit z nezávislých zdrojů.

Chersonský gubernátor požádal Moskvu o pomoc při evakuaci obyvatel

Proruská správa Chersonské oblasti na jihu Ukrajiny vyzvala obyvatele k odjezdu do Ruska. Proruský gubernátor oblasti Volodymyr (Vladimir) Saldo uvedl, že města Chersonské oblasti čelí prakticky každodennímu ostřelování ze strany postupujících ukrajinských vojsk, a požádal ruské vedení, aby pomohlo zorganizovat evakuaci lidí do bezpečnějších regionů. Moskva pak proruské správě přislíbila součinnost. Informovala o tom ruská agentura Interfax.

"Navrhli jsme všem obyvatelům Chersonské oblasti, aby si - pokud si to přejí - zajistili bezpečnost před následky raketových útoků a odjeli do jiných regionů. Především jde o naše sousedy: Krym, Rostovskou oblast, Krasnodarský kraj, Stavropolský kraj. Vezměte svoje děti a odjeďte. Obracím se na vedení země, chci požádat o pomoc při organizaci," řekl gubernátor Saldo.

Ruský vicepremiér Marat Chusnullin v reakci na to oznámil, že Rusko zajistí lidem evakuovaným z Chersonské oblasti ubytování a "vše potřebné" v "jiných ruských regionech". Rusko nově považuje Chersonskou oblast stejně jako i tři další ovládnutá ukrajinská území za svoji součást, přestože svět anexi neuznává.

O přípravách okupačních úřadů na evakuaci obyvatelstva Chersonské oblasti informovalo dnes ráno britské ministerstvo obrany, která očekává, že se boje zanedlouho přenesou přímo do Chersonu, správního střediska oblasti.

Saldo v minulosti býval starostou Chersonu a ukrajinským poslancem. Jeho krajané, věrní Kyjevu, jej pokládají za zrádce a kolaboranta, odboj se pokusil o jeho likvidaci. Minulý měsíc se dokonce v ruských médiích objevily zprávy o Saldově otravě a smrti, které se ale nepotvrdily. Ukrajinské úřady jej stíhají za vlastizradu, Evropská unie a Spojené státy na něj uvalily sankce.

Cherson, ležící u ústí Dněpru do Černého moře, měl před válkou přibližně 280.000 obyvatel. Stal se prvním velkým ukrajinským městem, kterého se Rusové zmocnili po vpádu na Ukrajinu z 24. února.

Ukrajina a Rusko si vyměnily zajatce, týkalo se to celkem 40 vojáků

Na Ukrajinu se při výměně zajatců vrátilo z Ruska dalších 20 lidí, uvedl dnes šéf prezidentské kanceláře Andrij Jermak. Také ministerstvo obrany v Moskvě informovalo, že Ukrajina propustila 20 zajatých ruských vojáků. Jde o druhou výměnu v tomto týdnu.

"Podařilo se nám osvobodit 20 lidí ze zajetí. Je to 20 příběhů hrdinů - 14 vojáků ozbrojených sil Ukrajiny, čtyři členové teritoriální obrany, jeden příslušník národní gardy a jeden příslušník námořnictva," informoval Jermak v příspěvku na twitteru, kde také zveřejnil fotografii skupiny mužů jedoucích autobusem.

"V důsledku vyjednávání o výměně se dnes z území Ukrajiny ovládaného režimem v Kyjevě vrátilo 20 ruských vojáků," cituje agentura Interfax z prohlášení ministerstva obrany v Moskvě. Resort uvedl, že všem osvobozeným se dostane lékařské a psychologické pomoci.

V úterý Jermak informoval o výměně 32 vojáků.

Dosud největší známá výměna mezi Ukrajinou a Ruskem se uskutečnila koncem září. Ukrajině se tehdy podle úřadů podařilo ze zajetí dostat 215 lidí, mezi nimi i někdejší obránce Mariupolu, včetně velitelů pluku Azov. Kyjev na oplátku propustil 55 ruských nebo proruských zajatců a Viktora Medvedčuka, vůdce zakázané proruské strany, který čelil obvinění z vlastizrady.

Dvě ruské oblasti u hranic s Ukrajinou byly terčem ostřelování, uvádí úřady

Dvě ruské oblasti hraničící s Ukrajinou se dnes staly terčem ukrajinského ostřelování, uvedly místní úřady. Zasažen byl podle nich sklad munice, poškozeno bylo také několik dalších budov včetně bytového domu v Belgorodu a narušeny byly dodávky elektrické energie.

"Ve vesnici v Belgorodském okresu byl v důsledku ostřelování ukrajinských sil vyhozen do povětří sklad s municí, která vybuchla. Podle prvních informací oběti nejsou," uvedl na sociálních sítích gubernátor Belgorodské oblasti Vjačeslav Gladkov.

Gubernátor také sdělil, že na hraničním přechodu u města Šebekino střely dopadly na budovu celnice a prakticky ji zničily. V Belgorodu podle ruského deníku Kommersant raketa zasáhla přímo 16podlažní obytný dům.

Poradce šéfa ukrajinské prezidentské kanceláře Mychajlo Podoljak na twitteru napsal, že "Rusko vystřelilo raketu směrem na (ukrajinský) Charkov, ale něco se pokazilo a raketa zasáhla obytnou budovu v ruském Belgorodu".

Cílem ostřelování se stal také areál školy ve vsi Krasnoje v Belgorodské oblasti, nikomu se nic nestalo, protože žáci mají distanční výuku, uvedly místní úřady.

Také ruská Kurská oblast dnes hlásila škody. Podle tamního gubernátora Romana Starovojta zasáhl útok ze strany ukrajinských sil trafostanici a dvě obce jsou bez dodávek elektřiny. Agentura Reuters uvedla, že se jí tyto informace nepodařilo ověřit.

Po dnešním ostřelování nejsou hlášeni zranění nebo mrtví. Místní úřady uvedly, že zahájily vyšetřování těchto útoků a že z nich podezřívají ukrajinskou armádu. Ukrajinské ministerstvo obrany se k nim nevyjádřilo.

Reuters uvádí, že z regionů Ruska u hranic s Ukrajinou od začátku nynější ruské agrese občas přicházejí zprávy o útocích proti cílům, jako jsou sklady zbraní nebo pohonných hmot. Ukrajina se k odpovědnosti za ně nehlásí.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 26.04.2024 ČTK

Reklama

15°C

Dnes je pátek 26. dubna 2024

Očekáváme v 09:00 12°C

Celá předpověď