Homofobie nemá v Evropě místo, řekl Bartoš v Evropském parlamentu

foto Ilustrační foto - Tisková konference ministra pro místní rozvoj Ivana Bartoše (Piráti) a evropské komisařky pro soudržnost a reformy Elisy Ferreiraové. 2. září 2022, Praha.

Štrasburk - Homofobie nemá v Evropě místo, zdůraznil dnes český ministr pro místní rozvoj a místopředseda vlády pro digitalizaci Ivan Bartoš na plénu Evropského parlamentu ve Štrasburku. Je podle něj třeba udělat víc v prevenci radikalizace a násilného extremismu a politici by měli jít příkladem, protože nenávistná rétorika do demokratické společnosti nepatří.

Ministr to řekl na rozpravě s názvem "Rostoucí počet trestných činů z nenávisti vůči LGBTIQ osobám v Evropě ve světle nedávné homofobní vraždy na Slovensku", která byla v pondělí dodatečně zařazena na program. Ve čtvrtek by měli europoslanci k tomuto tématu přijmout usnesení.

"České předsednictví hluboce odsuzuje útok na zařízení LGBTIQ v Bratislavě, který způsobil smrt dvou mladých lidí ve středu 12. října, a nenávistný a antisemitský manifest, který vedl k tomuto hroznému aktu neospravedlnitelného násilí," poznamenal Bartoš. "Pro homofobii není nikde v Evropě místo. Sexuální orientace a genderová identita jsou aspekty toho, kým jsme, nikdo by neměl cítit potřebu skrývat své pravé já, aby se vyhnul diskriminaci," dodal.

Ministr vzápětí s odkazem na zjištění Agentury Evropské unie pro základní práva (FRA) poukázal na rozšířenou diskriminaci lidí s jinou než heterosexuální orientací, útoky na tyto lidi i fakt, že mnoho těchto incidentů není hlášeno.

Eurokomisařka pro rovné příležitosti Helena Dalliová v úvodu svého projevu k plénu řekla, že je v myšlenkách s rodinami a přáteli obou mladých mužů zavražděných na Slovensku a rovněž uvedla, že v Evropě nemá nenávist místo. Poukázala také na kroky Evropské komise k zastavení sexuálního násilí a na financování iniciativ, které mají bojovat proti nenávistné rétorice.

"Nikdy jsme tuto debatu neměli mít. Matúš s Jurajem se měli i dnes po práci nebo po škole vrátit domů za svými milovanými. Měli mít nedotknutelné právo žít. Žít naplno, žít svobodně a bez strachu," uvedl místopředseda Evropského parlamentu Michal Šimečka. "Chtěl bych i proto z toho místa vyjádřit nejhlubší soustrast obětí tohoto teroristického útoku v Bratislavě, vůbec prvního na LGBTIQ komunitu v Evropské unii," doplnil. Za záblesk naděje označil reakce desetitisíců lidí na Slovensku i svých kolegů z různých politických skupin v Evropském parlamentu, kteří vyjadřují solidaritu.

"Tento odporný čin spojil Evropu a odkaz je jasný: nikdy se nesmíříme s tím, že v dnešní EU jsou lidé, kteří pouze kvůli odlišné sexuální orientaci musí žít v neustálém strachu bez plnohodnotných práv, kteří musí být věčným terčem a obětí politických her a ideologií," uzavřel.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 11.05.2024 ČTK

Reklama

20°C

Dnes je sobota 11. května 2024

Očekáváme v 21:00 12°C

Celá předpověď