Ukrajinská protiofenziva je úspěšná, přiznali Rusové. Zahájili masivní evakuaci u Dněpru

Ruští vojáci jsou v Chersonské oblasti přítomní od zahájení invaze. Jejich síly jsou ale čím dál více slabší.

Válka na Ukrajině (19.10.2022 9:00)

Proruské úřady začaly evakuovat obyvatele okupované Chersonské oblasti na levý břeh řeky Dněpr. Ve středu o tom informovala ruská tisková agentura TASS s odvoláním na okupační správu města Olešky. Podle Moskvou dosazeného šéfa oblasti Volodymyra Salda chtějí úřady během týdne evakuovat 50 tisíc až 60 tisíc lidí. Saldo už v úterý přiznal, že důvodem je úspěšná ukrajinská protiofenziva.

„V Chersonu začal organizovaný přesun obyvatel na druhý břeh Dněpru,“ citovala agentura TASS prohlášení městské správy Olešek, tedy města nacházejícího se právě na levém břehu. Evakuace se podle agentury odehrává na lodích, které převážejí lidi do Olešek a do obce Hola Prystaň.

Podle agentury RIA Novosti na obyvatele čekají autobusy, které je mají odvézt na anektovaný Krym nebo přímo do Ruska. O evakuaci z Chersonské oblasti hovořil už v úterý nedávno jmenovaný velitel ruských invazních sil na Ukrajině Sergej Surovikin. Ten označil ruskou vojenskou situaci za velmi složitou.

Rusové patrně očekávají přenesení bojů do samotného Chersonu, uvedlo minulý týden britské ministerstvo obrany. Chersonská oblast je jedním ze čtyř ukrajinských regionů, které Moskva nedávno nelegálně anektovala. Prakticky celý svět tento nejnovější pokus prezidenta Vladimira Putina o připojení dalšího ukrajinského území k Rusku odmítá.

Bitva o Cherson začala hned v první den ruské invaze, tedy 24. února, a po šesti dnech skončila ruským vítězstvím. Cherson tak byl prvním velkým ukrajinským městem, které okupanti dobyli. Již brzy by však vzhledem k ukrajinské ofenzivě mohla nad Chersonem opět zavlát žlutomodrá vlajka.

Tagy:
válka Ukrajina evakuace Rusko civilizace Dněpr Cherson Chersonská oblast