Česko podle NKÚ neumí nastavit cíle a vyhodnotit přínos evropských dotací

foto Pětieurová bankovka - ilustrační foto.

Praha - Česká republika nadále neumí nastavit cíle a vyhodnotit přínos evropských dotací, uvedl Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ). Při 13 kontrolách zjistil nedostatky za 142 milionů korun. Téměř o dvě třetiny meziročně přibylo případů takzvaných nezpůsobilých výdajů, tedy peněz uhrazených přestože dané výdaje nesplňovaly podmínky dotačního programu. V tiskové zprávě to dnes ČTK sdělila mluvčí NKÚ Hana Kadečková.

Ve zprávě o finančním řízení prostředků Evropské unie v ČR hodnotí NKÚ, jak stát hospodaří s unijními dotacemi. Takzvaný EU report se opírá především o 13 kontrol, jejichž výsledky NKÚ publikoval od počátku loňského dubna do konce letošního března. "Kontroloři při nich zjistili, že přetrvávajícím problémem při čerpání evropských dotací je u nás nesprávné nastavení cílů, kterých se má dosáhnout, a nedostatečně nastavená kritéria pro zhodnocení skutečného přínosu podpory," uvedl NKÚ.

Při 13 kontrolách týkajících se zcela nebo částečně evropských peněz NKÚ prověřil 78 subjektů a dospěl ke 417 kontrolním zjištěním. Na úrovni projektů vyčíslil nedostatky na 142 milionů korun. "Nemůžeme si dovolit financovat projekty, jejichž přínos nelze jasně změřit. V takovém případě dotacemi jen plýtváme," podotkl prezident NKÚ Miloslav Kala.

V porovnání s předchozím obdobím klesla na polovinu míra nedostatků v řízení a kontrole programů. Nejčastějším porušením právních předpisů se ale stalo proplácení nezpůsobilých výdajů. "Počet těchto případů se meziročně zvýšil o více než 64,5 procenta," uvedl NKÚ. Zejména efektivnost investic ovlivňovalo podle úřadu také odkládání realizace nebo pozdní dokončení navazujících projektů. Dlouhodobým problémem zůstává výběr vhodných projektů a prodlužování doby jejich administrace, doplnil NKÚ.

Česká republika stále patří mezi takzvané čisté příjemce, tedy unijní státy, které z rozpočtu EU získávají víc peněz, než do něj odvádějí, upozornila Kadečková. Za rok 2020 Česko podle údajů Evropské komise do rozpočtu EU odvedlo 2,27 miliardy eur (55,7 miliardy Kč) a získalo z něj 5,5 miliardy eur (135,1 miliardy Kč).

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 11.05.2024 ČTK

Reklama

20°C

Dnes je sobota 11. května 2024

Očekáváme v 09:00 18°C

Celá předpověď