Útěk před další tvrdou konfrontací? Ruska chválící válku předem vzdala zápas s Ukrajinkou

Na nepříliš prestižním tenisovém podniku ve francouzském Rouen byla v plánu bitva, která měla přesahovat hranice sportu. Los zařídil, že Ukrajinka Dajana Jastremská bude hrát s Ruskou Anastasijí Gasanovovou. Sám o sobě by to za současných okolností byl zajímavý duel, jenže tyto dvě hráčky se nedávno potkaly na akci v Kluži a vedly vyhrocenou debatu o válce. Co by si řekly tentokrát, se ale nikdo nedozví – Gasanovová se z probíhajícího turnaje odhlásila.

Za svár mezi Jastremskou a Gasanovovou může to, co Ruska publikovala na sociálních sítích. Nenásledovala své kolegyně-krajanky, které se k probíhající válce na Ukrajině vyjadřují diplomaticky nebo vůbec. K popsání konfliktu 23letá hráčka zkopírovala tradiční rétoriku Kremlu, zároveň také uvedla, že Ukrajincům „Bůh nenadělil mozky“, když se radují ze zničení Kerčského mostu.

Všechno to, co vypustila do internetového prostoru, zaregistrovala ukrajinská tenistka Dajana Jastremská. Kroutila hlavou, zlobila se. Takže když na Gasanovovou během turnaje v rumunské Kluži narazila v šatně, ostře ji konfrontovala. Mimo jiné položila otázku, zda Rusce není líto dětí zabitých v Mariupolu, Buči nebo Charkově. „Nic neříkala. Tak jsem jí sdělila, ať následuje ruskou válečnou loď,“ nechala zase jednou ožít hlášku ukrajinského vojáka Romana Gribova bránícího Hadí ostrov z prvních dní invaze. Odmítl kapitulaci a řekl: „Ruská válečná lodi, jdi do p*dele!“

Na pokračování sporu mohlo dojít teď v Rouen. Gasanovová byla přihlášená do dvouhry i čtyřhry a los deblu jí do cesty poslal 22letou Jastremskou spolu s její mladší sestrou Ivannou. Těsně před středečním odpoledním zápasem ovšem přišla zpráva, že se Gasanovová odhlašuje z obou soutěží kvůli zranění.

Možná skutečně nebyla schopná nastoupit, možná se jen bála, že by od starší ze sester Jastremských znovu slyšela něco, co se jí nelíbí. Už před startem akce apelovala Dajana na ředitele turnaje v severofrancouzském městě, aby byla Gasanovová pro své názory vyloučena.

Tagy:
Ukrajina sport Rusko Rouen Dajana Jastremská tenis válka Anastasija Gasanovová