V USA odhalili síť obchodující s americkými vojenskými technologiemi. Dodávala je i do Ruska

Americká prokuratura obvinila pět Rusů a několik dalších lidí v souvislosti se sítí, která získávala americké vojenské technologie a dodávala je do Ruska. Některé z technologií skončily i na ukrajinských bojištích, napsala agentura Reuters.

Washington Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

počítač, ilustrační foto

Za nelegální činností stál podle úřadů ruský občan jménem Jurij Jurjevič Orechov (ilustrační foto) | Foto: René Volfík | Zdroj: iROZHLAS.cz

Americké úřady celkem v jednotlivých případech ve státech New York a Connecticut obvinily přes desítku lidí. Jsou mezi nimi ruští občané obvinění z nákupu citlivých vojenských technologií od amerických společností a praní špinavých peněz v hodnotě desítek milionů dolarů pro bohaté ruské podnikatele, občané Lotyšska obvinění ze spiknutí za účelem pašování vybavení do Ruska nebo venezuelští ropní makléři.

Íránští instruktoři na Krymu učí ruské vojáky ovládat drony, není jasné, zda je i sami navádějí

Číst článek

O odhalení sítě obchodující s vojenskými a dalšími technologiemi dvojího užití ve středu informoval Úřad pro kontrolu zahraničních aktiv při americkém ministerstvu financí. Na odhalení se podílely i ministerstvo spravedlnosti a Federální úřad pro vyšetřování (FBI).

Za nelegální činností stál podle úřadů ruský občan jménem Jurij Jurjevič Orechov a dvě jeho společnosti – NDA GmbH a Opus Energy Trading. Mezi technologiemi, které Orechov a jeho společnosti obstarávaly, byly například mikroprocesory používané ve stíhacím letounech, raketových systémech, ale i radarech a satelitech.

Podle amerického ministerstva spravedlnosti se některé technologie objevily na bojištích na Ukrajině, uvádí agentura AP. Další komponenty, které lze využít pro šíření jaderných zbraní, zachytili v Lotyšsku předtím, než mohly být odeslány do Ruska.

Orechova v pondělí zatkla policie v Německu. Další ruský občan obviněný americkou prokuraturou Arťom Uss byl zatčen v Itálii a Spojené státy mají zájem o jeho vydání.

Americké ministerstvo financí zároveň na Orechova a jeho dvě společnosti uvalilo sankce.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme