KDU-ČSL dnes jméno nového ministra životního prostředí neoznámí, míní Výborný

Předseda poslaneckého klubu KDU-ČSL Marek Výborný nepředpokládá, že by strana dnes zveřejnila jméno budoucího ministra životního prostředí, pokud by jím neměl být Petr Hladík. Výborný to dnes řekl novinářům v Želivě na Pelhřimovsku před začátkem dvoudenního jednání celostátního výboru KDU-ČSL.

Hladík, který byl náměstkem primátorky v Brně, měl ve vládě nahradit Annu Hubáčkovou (za KDU-ČSL), která končí ze zdravotních důvodů. Lidovci však kvůli úternímu zásahu policie v Hladíkově kanceláři na brněnském magistrátu odvolali jeho dnešní schůzku s prezidentem Milošem Zemanem.

Podle Výborného dostane Hladík prostor, aby předsednictvu okolnosti zásahu v Brně vysvětlil, protože jeho straníci mají o věci informace pouze z médií. Trvá na tom, že je Hladík pro ministerskou práci kompetentní, je spoluautorem části o životním prostředí v programovém prohlášení vlády. "Teď nejsme ve fázi, že bychom hledali nového nominanta na ministra životního prostředí," řekl Výborný.

Náměstek hejtmana a předseda lidovců v Pardubickém kraji Roman Línek ČTK dnes řekl, že nemá proti kandidatuře Hladíka na ministra životního prostředí námitky. "Odborně je fundovaný, a pokud proti němu nebylo vzneseno žádné obvinění, pak odbornost je klíčová. Absolutní presumpce viny v české politice ukázala, že není nejšťastnější cesta, i když je líbivá," řekl ČTK Línek s poukazem na dlouholeté trestní stíhání bývalého pražského primátora Bohuslava Svobody (ODS) kvůli případu opencard, jehož soudy nakonec osvobodily.

Dnešní jednání lidoveckého celostátního výboru a programové rady bylo podle Výborného svolané na začátku září. Mělo by řešit hlavně přípravu programové konference lidovců na rok 2023 a programové prohlášení vlády, které podle něho kvůli důsledkům války na Ukrajině není aktuální.

Související

Protest zemědělců v Praze

Zemědělci vysypali hnůj před úřad vlády. Policii došla trpělivost

Dnes brzy ráno dorazili zemědělci s traktory do Prahy, kdy jízdou kolem Letné a následnou demonstrací před Strakovou akademií chtěli vyjádřit svůj nesouhlas s tím, že vláda jejich problémy nepovažuje za prioritu. Policisté ale museli zasahovat před úřadem vlády, kde jeden ze zemědělců vysypal hnůj na vozovku a tramvajové koleje. Následně vyhlásili nulovou toleranci vůči protestujícím a kontrolují je za všechny přestupky.
Na traktorech se objevily nejrůznější slogany. Prohlédněte si galerii

OBRAZEM: Praha pod náporem zemědělců. Traktory na magistrále, Výborný v jámě lvové

Do Prahy dnes přijela vozidla, na které obyvatelé nejsou v ulicích hlavního města zvyklí. Kolaps v dopravě však kvůli traktorům nenastal, ačkoliv parkovaly například na magistrále. Zemědělci protestovali před budovou příslušného ministerstva a odpoledne také na Malostranském náměstí, kde musela zasahovat policie. Část účastníků se od akce v jejím průběhu distancovala. 

Více souvisejících

Marek Výborný (KDU-ČSL) KDU - ČSL Petr Hladík (KDU-ČSL) Ministerstvo životního prostředí

Aktuálně se děje

před 42 minutami

Ilustrační foto

Všechny vodní elektrárny na Ukrajině jsou vážně poškozeny

Při středečních útocích ruských sil na Ukrajinu byly vážně poškozeny dvě vodní elektrárny a jsou mimo provoz. Podle agentury Reuters to ve čtvrtek uvedla státní energetická společnost Ukrhydroenerho, nekonkretizovala však, o které elektrárny se jedná.  

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Polsko-běloruská hranice

Polsko posiluje kovovou bariéru na hranici s Běloruskem

Polsko posiluje kovovou bariéru na své hranici s Běloruskem, aby zabránilo nelegální migraci. Připravuje také plány na zvýšení ochrany hranice s Ruskem, uvedl ve čtvrtek polský ministr obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz podle agentury AP.

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Valerij Zalužnyj

Změny ve vedení Ukrajiny: Zalužnyj míří do Británie, Kubrakov skončil

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ve čtvrtek dekretem oficiálně jmenoval bývalého vrchního velitele ozbrojených sil Valerije Zalužného mimořádným a zplnomocněným velvyslancem Ukrajiny v Británii. Ukrajinský parlament také dnes odvolal Olexandra Kubrakova z funkce místopředsedy vlády pro obnovu Ukrajiny.

Aktualizováno před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

Izrael, ilustrační foto

Izrael se vyjádřil k hrozbě Bidena o zákazu dodávek zbraní

Za "velké zklamání" označil ve čtvrtek izraelský velvyslanec při OSN Gilad Erdan vyjádření amerického prezidenta Joea Bidena, který pohrozil zastavením některých dodávek zbraní Izraeli v případě, že zaútočí na město Rafah na jihu Pásma Gazy. 

před 11 hodinami

před 12 hodinami

před 13 hodinami

Počasí o víkendu: Meteorologové očekávají typické jaro

Česko si užilo den volna uprostřed týdne, po kterém přicházejí dva pracovní dny. Víkend pak přinese typické jarní počasí s teplotami kolem dvacítky, vyplývá z předpovědi Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy