Odsouzený Balák rezignuje na post ředitele v Lánech. Mynář odvolal i šéfa Pražského hradu

Otevření nová lávky v Lánské oboře v červnu 2021. Na snímku ředitel Lesní správy Lány Miloš Balák.

Šéf lánské Lesní správy Balák rezignoval

Ředitel Lesní správy Lány Miloš Balák rezignuje ke konci roku na svou funkci, prezidentův kancléř Vratislav Mynář jeho rezignaci přijal. Balák, kterému soud v srpnu nepravomocně uložil peněžitý trest 870 tisíc korun a dvouletý zákaz činnosti v organizacích, které spravují státní majetek, rezignaci podal 14. října. Informaci sdělil prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček. Mynář ve čtvrtek také odvolal z funkce ředitele Správy Pražského hradu Iva Velíška.

Balák se musel před soudem zpovídat z ovlivňování veřejných zakázek v Lánské oboře. Soud ho poslal pravomocně na tři roky do vězení, prezident Miloš Zeman mu ale udělil milost a Balák ve své funkci zůstal.

Další soud pak Baláka odsoudil v kauze těžby kamene v Lánské oboře k peněžitému trestu 870 tisíc korun a dvouletému zákazu činnosti v organizacích, které spravují státní majetek.

Z funkce ředitele Správy Pražského hradu odchází Velíšek. Výkonem funkce Mynář dočasně pověřil ředitele administrativní sekce Pražského hradu Jana Nováka. Na obě místa bude vyhlášeno výběrové řízení, dodal mluvčí.

Velíšek stál v čele Správy Pražského hradu již od prvního období prezidentského mandátu Václava Klause. Novák, který je ředitelem administrativní sekce, v současné době vede také bezpečnostní odbor Kanceláře prezidenta republiky.

Tagy: