Lídři unie chtějí příští rok poskytnout Ukrajině 18 miliard eur. Na plánu už pracují ministři financí

Tématem summitu Evropské unie byl v pátek mimo jiné plán finanční podpory Ukrajiny v příštím roce, který by vyčlenil na okamžité potřeby ukrajinského státu 18 miliard eur (přes 440 miliard Kč). Po ukončení vrcholné schůzky to oznámila předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová, podle níž už na přípravě schématu pracují unijní ministři financí.

Brusel Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Lídři unijních zemí na summitu EU 21.10.2022

Lídři unijních zemí na summitu EU 21.10.2022 | Zdroj: Profimedia

„Pro Ukrajinu je velmi důležité mít předvídatelné, stabilní příjmy,“ řekla šéfka unijní exekutivy na tiskové konferenci.

„Diskuse byla o přibližně půldruhé miliardě eur měsíčně financovaných Evropskou unií. Takže to by znamenalo celkovou částku 18 miliard pro příští rok,“ dodala v souvislosti s dnešní debatou prezidentů a premiérů členských zemí.

Evropská unie zavede další sankce proti Rusku: zastropuje cenu ruské ropy nebo zakáže dovoz oceli

Číst článek

Podle von der Leyenové dává Kyjev najevo, že každý měsíc potřebuje na podporu financování základních funkcí státu tři až čtyři miliardy eur.

Tuto mezeru v ukrajinském hospodaření by měly společně pokrýt EU, Spojené státy a finanční instituce, míní předsedkyně Evropské komise.

„Pověřili jsme ministry financí, aby vypracovali příslušný mechanismus, ale bylo důležité také dát Ukrajině tento signál, že velmi dobře víme, jak důležitý pro ni tento spolehlivý tok příjmů je,“ uvedla.

EU zatím takzvanou makrofinanční pomoc Ukrajině neposkytuje pravidelným způsobem. Po invazi ruských vojsk nejdříve poskytla půjčku ve výši 1,2 miliardy eur, následně se dohodla na devítimiliardovém balíku, z něhož zatím uvolnila šest miliard, rovněž v podobě úvěrů.

Když ceny plynu zastropuje jen část zemí Evropské unie, nic moc to nezmění, míní europoslanec Pospíšil

Číst článek

Summit nyní Evropskou komisi vyzval, aby prezentovala „více strukturální řešení pro poskytování podpory Ukrajině“, a Radě EU zadal, aby se tématem také zabývala.

Kromě celkové výše podpory se musí unie dohodnout také na tom, jak velkou část z ní bude chtít od Kyjeva splatit.

„Jak finanční pomoc Ukrajině učinit předvídatelnější a stabilnější, to je něco, co Ukrajina potřebuje. Měli možnost vyslechnout projev prezidenta Zelenského, který, myslím, řadu z nás opravdu oslovil, popisoval tam i nová rizika, kterým je Ukrajina v důsledku agrese vystavena,“  vyjádřil se pro Český rozhlas při příchodu na jednání Fiala.

Další aspekty

Unijní summit se dotkl také dalších aspektů války Ruska proti Ukrajině, například íránské podpory agresora, kterou Západ v posledních dnech pozoruje.

Evropská rada tuto podporu v závěrech odsoudila a přivítala nové sankce proti několika íránským jednotlivcům a entitám. Ty se podle Fialy i díky českému předsednictví v Radě EU podařilo schválit „skutečně v rekordním čase“.

Co se týče sankcí proti Rusku, zdůraznili lídři sedmadvacítky důležitost „efektivního uplatňování“ těch existujících, ovšem vyjádřili i připravenost sankční režim dál posilovat, a to také v případě Běloruska.

O návrzích nových protiruských sankcí se ale nemluvilo, řekl novinářům Fiala.

Viktor Daněk, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme