Favority na příštího britského premiéra jsou Sunak a Johnson

Bývalý britský premiér Boris Johnson a exministr financí Rishi Sunak, kteří jsou označováni za možné rivaly v souboji o post předsedy Konzervativní strany a tím i budoucího premiéra, spolu v sobotu večer podle televize BBC a nedělníku Sunday Times jednali.

Obsah jejich rozhovoru nebyl zveřejněn, ale britská média spekulují o tom, že by se mohli domluvit, aby se vyhnuli rozkolu ve straně. Deník The Sunday Telegraph například naznačil, že by Sunak mohl Johnsonovi nabídnout místo v budoucím kabinetu.

V Británii se rozhořel souboj o křeslo premiéra poté, co na post ministerské předsedkyně ve čtvrtek rezignovala Liz Trussová. Kandidáti musejí do pondělního odpoledne získat podpis nejméně stovky konzervativních poslanců, pokud chtějí postoupit.

Laura Kuenssbergová z BBC uvedla, že Sunak a Johnson se setkali v sobotu večer, ale není si jistá, zda z toho budou zveřejněny nějaké závěry.

Sunak má podle propočtů BBC podporu 128 poslanců, včetně některých bývalých Johnsonových spojenců. Johnson, který se v sobotu s rodinou vrátil do Londýna z dovolené v Karibiku, si podle BBC zajistil podporu 53 poslanců, a je tak na druhém místě. Zdroje z Johnsonova okolí však tvrdí, že získal podporu stovky poslanců.

Po rezignaci Trussové po pouhých 45 dnech v čele vlády se objevila tři jména vážných uchazečů o převzetí vedení strany a vlády. Penny Mordauntová, která má v současném kabinetu na starosti koordinaci vládní agendy v Dolní sněmovně, jako jediná oficiálně oznámila, že chce kandidovat. Podle BBC má však podporu pouze 23 poslanců.

Mnoho konzervativních poslanců zatím žádného z možných kandidátů nepodpořilo. BBC uvádí, že si jí podařilo ověřit, jak hodlá hlasovat 204 z 357 konzervativních zákonodárců.

Pakliže podporu stovky konzervativních poslanců získá jediný kandidát, mohla by Británie mít nového premiéra už v pondělí. Pokud se tak nestane, bude následovat online hlasování členů Konzervativní strany, jehož výsledek bude oznámen v pátek.

Související

Více souvisejících

Rishi Sunak Boris Johnson

Aktuálně se děje

před 9 minutami

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

před 54 minutami

před 1 hodinou

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Robert Fico

Fica zasáhly čtyři kulky. Je stabilizovaný, stále ale bojuje o život

Stav premiéra Roberta Fica (Směr-SD) zůstává vážný. Rozsah zranění způsobený čtyřmi střelnými ranami je rozsáhlý. Lékařům se podařilo stabilizovat jeho zdravotní stav, nadále však není ještě mimo ohrožení života. Informoval o tom vicepremiér a ministr obrany Robert Kaliňák (Směr-SD).

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Svět je v šoku. Střelbu na Fica odsoudil Biden, Macron i Bělorusko

Americký prezident Joe Biden ve středu odsoudil pokus o atentát na slovenského premiéra Roberta Fica a označil to za "hrozný násilný čin". Velvyslanectví USA v Bratislavě je podle něj připraveno pomoci vládě, uvedl Bílý dům v prohlášení.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy