Maďarská vláda podporuje členství Švédska a Finska v NATO, schválí ho do konce roku

Maďarská vláda podporuje členství Švédska a Finska v Severoatlantické alianci a předložila ratifikační dokumenty parlamentu, uvedl dnes podle serveru Politico šéf kanceláře maďarského premiéra Gergely Gulyás. Budapešť podle něj schválí rozšíření NATO o dvě severské země nejpozději do poloviny prosince.

Vstup Švédska a Finska do NATO musí schválit parlamenty všech stávajících členů. Podle aliance tak dosud neučinily jen Maďarsko a Turecko. Dvojice severských států požádala o členství v reakci na ruskou invazi na Ukrajinu. Narazily však na odpor Turecka, které je viní z podpory kurdských skupin, jež Ankara pokládá za teroristické.

Na otázku reportéra, zda se vstupem Finska a Švédska Severoatlantická bude aliance silnější, Gulyás odpověděl, že v to doufá. Poznamenal, že by se dalo diskutovat o tom, zda je rozšíření v bezpečnostním zájmu Maďarska, ale dodal, že to je nyní irelevantní, píše Politico.

Podle pátečního vyjádření švédského ministra zahraničí Tobiase Billströma Stockholm očekává, že Maďarsko a Turecko už brzy přistoupí k hlasování o švédské žádosti o vstup do aliance. Podle agentury Reuters Švédsko zaslalo na začátku října Ankaře dopis, kde uvádí opatření, které přijalo v souvislosti s tureckými požadavky.

Finská premiérka Sanna Marinová ve čtvrtek v rozhovoru se serverem Politico uvedla, že neočekává blokování ze strany Budapešti a Ankary s ohledem na rozšíření uskupení o Finsko, ale varovala před riziky plynoucími ze zdržování.

Související

Více souvisejících

Maďarsko Finsko Švédsko NATO

Aktuálně se děje

před 47 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Ilustrační fotografie.

Kauza Sadílek: Reprezentant krátce před Eurem spadl z kola. Tedy ne, z tříkolky na sjezdovce

V době, kdy do začátku mistrovství Evropy ve fotbale zbývalo jen pět dní, přišla pro českou fotbalovou reprezentaci nečekaná rána v podobě zranění Michala Sadílka. Záložník si ho totiž přivodil během volného dne v rámci soustředění na evropský šampionát při pádu z kola. Alespoň tak zněla původní nedělní informace ze strany fotbalové reprezentace. Její vedení ale den na to přišlo s úpravou této původní informace, ze které vyšlo najevo, že Sadílek nakonec spadl z tříkolky, na které spolu se dvěma spoluhráči sjížděl horu.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

57. ročník Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary

Letní průvodce filmovými festivaly: Kdy a kam vyrazit za filmem?

Se začínajícím létem se vedle hudebních festivalů rojí i ty filmové. Rozmanitá tuzemská nabídka filmových přehlídek a festivalů skýtá daleko více, než obligátní Karlovy Vary. Vyrazit můžete na experimentální kinematografii, noirové klasiky či přehlídku amatérských filmů. Promítat se bude na hradě, v lázních i pod širým nebem.

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Polární záře, ilustrační fotografie

Dnes večer se nad Českem může objevit polární záře

Obyvatelé Česka by se dnes, tedy v pondělí večer a v noci mohli opět dočkat nebeského představení v podobě polární záře. Ta by byla způsobena sobotní sluneční erupcí, která vyvrhla oblak částic směrem k Zemi. Pravděpodobnost pozorování je však nižší než v květnu, kdy byla záře mimořádně silná.

Aktualizováno před 4 hodinami

Petr Fiala

Jihoameričan se snažil zapálit autobusy pražské MHD, uvedl Fiala. Stopy vedou do Ruska

Jihoameričan, jehož v uplynulých dnech zadrželi policisté, se pokusil o žhářský útok na autobusy pražské MHD. Pravděpodobně ho financovala Moskva, uvedl premiér Petr Fiala (ODS) na tiskové konferenci po pondělním zasedání Bezpečnostní rady státu. Česko je podle něj v hybridní válce s Ruskem. Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) uklidnil občany, že další nebezpečí v tuto chvíli nehrozí. 

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Ursula von der Layenová na Summitu skupiny G7 v Hirošimě, Japonsku, 19.–21. května 2023

Nárůst krajní pravice podle experta nezmění směřování Evropské unie. Leyenová post zřejmě obhájí

Volby do Evropského parlamentu přinesly úspěch krajní pravice a jiných euroskeptických uskupení například v Německu, Francii nebo Itálii. „Nespokojenost se směřováním evropské politiky je patrná, ale to se netýká jen úrovně EU, ale hlavně jednotlivých členských států,“ vysvětlil expert na institucionální politiku a politický systém Evropské unie profesor Petr Kaniok z Masarykovy univerzity v Brně pro EuroZprávy.cz. 

před 8 hodinami

Ukrajinská armáda

Ukrajina popírá, že by Rusové obsadili pohraniční vesnici

Místní ukrajinský představitel v pondělí popřel tvrzení čečenského lídra, že ruské síly pod vedením čečenské speciální jednotky převzaly kontrolu nad pohraniční vesnicí Rýživka na severovýchodě Ukrajiny. Uvedla to agentura Reuters.

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

Pavel: Nemůžeme ignorovat rostoucí podporu extremistů v Evropě

Podle prezidenta Petra Pavla nelze ignorovat rostoucí podporu extremistů v Evropě. V pondělí to uvedl na sociální síti X jako reakci na výsledky voleb do Evropského parlamentu (EP). Věří, že základní hodnoty EU zůstanou nezměněny.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy