Zastropované ceny energií budou i pro státní a obecní firmy bez obchodní povahy

foto Topení, teplo, vytápění, termostat, regulace, náklady. Ilustrační foto.

Praha - Zastropované ceny energií by měly platit i pro státní nebo městské podniky, které nemají obchodní charakter. Typicky půjde například o technické služby nebo kulturní centra. Podmínkou je, aby je vlastnil stát nebo územní samosprávné celky. Platnost maximálních cen energií upřesňuje nařízení vlády, jehož návrh je nyní v připomínkovém řízení. Původně měl pro firmy z veřejného sektoru bez obchodní povahy zajišťovat energie státní obchodník, jeho fungování je však po přijetí zastropovaných cen nejisté.

Dosud byly zastropované ceny energií pro příští rok vyhrazeny podle zatím schválených návrhů jen pro domácnosti, malé a střední firmy a veřejné instituce. Vláda na začátku měsíce stanovila uvedené cenové stropy, a to 6000 Kč za jednu megawatthodinu (MWh) elektřiny včetně DPH a 3000 Kč za jednu MWh plynu. K tomu je potřeba připočíst distribuční poplatky. Premiér Petr Fiala (ODS) tehdy uvedl, že náklady na toto opatření budou činit kolem 130 miliard korun.

Nový návrh, který má zpřesňovat okruh zahrnutých subjektů, počítá s rozšířením platnosti cenového stropu i na další právnické osoby a společnosti, jež jsou plně ovládány a vlastněny státem nebo územně samosprávnými celky. Podmínkou ovšem je, aby byly založeny s cílem uspokojování veřejných služeb a neměly tedy průmyslovou nebo obchodní povahu podnikání. Zpravidla jde o subjekty, které jsou pod kontrolou veřejných institucí a nemají tržní charakter.

S firmami z veřejného sektoru, které jsou bez obchodní povahy, se počítalo při schvalování zastropování cen už dříve, dosud však v nařízeních chyběly.

Návrh zároveň rozšiřuje nebo zpřesňuje některé další kategorie zákazníků zastropovanou cenou elektřiny a plynu například v případě sportovních celků.

Stát dříve počítal s tím, že energie pro firmy státu, krajů či obcí bez obchodní či průmyslové povahy bude zajišťovat státní obchodník s energiemi. Ten měl na trhu nakoupit požadované množství elektřiny či plynu a to následně veřejným subjektům přeprodávat za zvýhodněné ceny. Ministerstvo financí pro tento účel navrhlo státní podnik Prisko. Dosud však konečné rozhodnutí nepadlo. Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) po jednání vlády v minulém týdnu uvedl, že ministerstvo nyní našlo jednodušší řešení. Tím by mělo být právě zastropování cen i pro subjekty z veřejného sektoru. Zřízení státního obchodníka by pak měl podle Stanjury zůstat jako "střednědobý" úkol pro ministerstvo průmyslu a obchodu do budoucna.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 13.05.2024 ČTK

Reklama

21°C

Dnes je pondělí 13. května 2024

Očekáváme v 17:00 20°C

Celá předpověď