Nový čínský velvyslanec předal pověřovací listiny prezidentu Zemanovi

foto Prezident Miloš Zeman se u příležitosti státního svátku 28. října setkal s cizími diplomaty působícími v Praze a předal pověřovací listiny novým velvyslancům, 27. října 2022, Pražský hrad. Vlevo je nový čínský velvyslanec Feng Piao.

Praha - Nový čínský velvyslanec Feng Piao předal prezidentu Miloši Zemanovi své pověřovací listiny. Oficiálně se tak ujal nové funkce. Nového velvyslance má v Praze také Španělsko, jeho ambasadorem se stal Moreno Humet.

Fotogalerie

Čínská ambasáda získala nového šéfa po únorovém odjezdu dosavadního velvyslance Čang Ťien-mina, od té doby byl v čele ambasády chargé d'affaires Čang Mao-ming.

Podle sinologů z projektu Sinopsis má Feng Piao dlouholeté diplomatické zkušenosti zejména z arabských zemí. Působil v Súdánu, Egyptě a Sýrii, kde byl od roku 2018 velvyslancem. "V Sýrii úspěšně prosazoval čínské vlivové projekty jako je Iniciativa Pás a stezka nebo studentské výměny a výzkum," uvedl analytik Bao Do. Významnou roli Feng Piao podle něj sehrál také v posilování čínských aktivit a projektů při obnově Sýrie a stabilizaci režimu prezidenta Bašára Assada.

"Za posledních více než 70 let od navázání diplomatických vztahů mezi Čínou a Českou republikou zaznamenaly vztahy mezi oběma zeměmi velký pokrok a přátelství mezi oběma národy se neustále prohlubuje," uvedl nový velvyslanec. Čína je podle něj připravena spolupracovat s ČR v různých oblastech na základě vzájemného respektu, rovného zacházení a vzájemné prospěšnosti.

Čang Ťien-min do Prahy přijel v roce 2018. Podle sinologů ze Sinopsis byl jeho vliv v Česku menší než v případě jeho předchůdkyně Ma Kche-čching. Dříve ČTK sdělili, že se několikrát dopustil přešlapu, když ho například na počátku roku 2019 tehdejší premiér Andrej Babiš (ANO) obvinil, že lhal o jejich předvánoční schůzce týkající se varování Národního úřadu pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB) před používáním softwaru i hardwaru čínských společností Huawei a ZTE.

Španělskou ambasádu nově vede Humet, který v minulosti působil jako velvyslanec v Andorském knížectví. Španělskou diplomacii zastupoval na různých pozicích také ve Francii, v Lucembursku nebo v Angole.

Zeman pověřovací listiny velvyslanců přijal před tradičním setkáním s zahraničními diplomaty v předvečer státního svátku 28. října.

Zeman se rozloučil s velvyslanci a poděkovali jim za práci

Zeman se na dnešní schůzce se zahraničními velvyslanci rozloučil s diplomaty před koncem svého funkčního období a poděkoval jim za práci. Tradiční akce se v předvečer státního svátku 28. října konala po dvouleté pauze způsobené pandemií koronaviru. Setkání s lídry diplomatických misí se zúčastnila i Zemanova manželka Ivana.

Setkání se uskutečnilo v Rothmayerově sálu Pražského hradu. "Je to moje rozloučení s vámi po 32 letech v politice a dekádě ve funkci prezidenta," uvedl prezident v anglicky pronášeném projevu. "Rozdíl mezi levicovými a pravicovými politiky je důležitý, ale důležitější je mezi chytrými a hloupými lidmi," dodal s tím, že přítomné diplomaty řadí do kategorie chytrých. Zdůraznil také význam ekonomické diplomacie. Na závěr diplomatům popřál hodně štěstí a poděkoval jim za jejich práci.

Apoštolský nuncius Jude Thaddeus Okolo, který mluvil za diplomaty, poděkoval Zemanovi za přijetí. Ve svém projevu připomněl příležitost, při které se setkání koná, tedy výročí vzniku Československa 28. října 1918. Ocenil českou demokratickou tradici, prvního československého prezidenta Tomáše Garrigua Masaryka, současnou roli České republiky v EU a zmínil také krásy Prahy a českou kulturu a vědu. "Vaše země se nebojí postavit za mír, spravedlnost a lásku," řekl.

 

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 7.06.2024 ČTK

Reklama

22°C

Dnes je pátek 7. června 2024

Očekáváme v 03:00 15°C

Celá předpověď