Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Babiš zamíří za Zemanem do Lán. Jde si pro podporu prezidentského kandidáta ANO?

Aktualizováno -
28. října 2022
12:23
Autor: ČTK - 
27. října 2022
09:53

 Prezident Miloš Zeman přijme v neděli odpoledne na zámku v Lánech expremiéra a předsedu hnutí ANO Andreje Babiše. Bez dalších podrobností to dnes na twitteru uvedl mluvčí Hradu Jiří Ovčáček. Následující den, v pondělí 31. října, má nejsilnější opoziční hnutí oficiálně oznámit svého kandidáta na prezidenta. Babiš dosud svou kandidaturu nevyloučil, ale ani nepotvrdil. Babiš řekl, že s prezidentem Milošem Zemanem má spousty témat k probírání, protože se osobně neviděli přesně rok. Konkrétní ale nebyl.

O nástupci Miloše Zemana rozhodnou voliči v lednu příštího roku, funkce se nový prezident ujme začátkem března. Babiš v průzkumech veřejného mínění figuruje jako možný vážný kandidát na nejvyšší ústavní funkci. Původně se mělo ANO k volbě hlavy státu vyjádřit už tento týden, důvodem odkladu tiskové konference byla Babišova izolace kvůli koronaviru. Přihlášku musejí kandidáti podat nejpozději počátkem listopadu.

„Dříve jsem se s panem prezidentem setkával jako premiér pravidelně jednou měsíčně. Teď už jsem sice v opozici, ale osobně jsem ho neviděl přesně rok. Máme proto spousty témat k probírání,“ napsal Babiš bez bližších detailů.

Podle dostupných informací naposledy Babiš Zemana navštívil 15. listopadu loňského roku v Ústřední vojenské nemocnici, kde byl prezident hospitalizován. Při zhruba půlhodinové schůzce řešili mimo jiné situaci po sněmovních volbách. Zeman chtěl původně pověřit Babiše sestavením vlády, šéf ANO to ale nakonec odmítl. Kabinet nakonec utvořili vítězná koalice Spolu (ODS, KDU-ČSL, TOP 09) a Piráti se STAN.

V září Babiš v rozhovoru s ČTK řekl, že hnutí má čtyři možné uchazeče. Jsou jimi šéfka klubu Alena Schillerová, první místopředseda hnutí Karel Havlíček a bývalý šéf Sněmovny Radek Vondráček. Čtvrté jméno prozradit nechtěl. Některá média hovořila o tom, že dalším zvažovaným kandidátem ANO byl velvyslanec v Izraeli a bývalý ministr zahraničí, obrany či kultury Martin Stropnický.

Schillerová dnes uvedla, že se vedení hnutí ANO k tématu prezidentské volby sejde až krátce před chystaným oznámením. „Budeme o tom jednat až v pondělí,“ řekla novinářům při dnešní tiskové konferenci stínové vlády opozičního hnutí.

Vládní koalice Spolu tvořená ODS, KDU-ČSL a TOP 09 už dříve oznámila, že vlastního kandidáta nebude navrhovat, aby netříštila hlasy voličů. Za vhodné kandidáty označila senátora Pavla Fischera, bývalou rektorku Mendelovy univerzity Danuši Nerudovou a generála Petra Pavla.

Video  7 věcí, které jste nevěděli o českých prezidentech  - Videohub
Video se připravuje ...

Milevsko ( 28. října 2022 13:48 )

Přestaňte už, prosím, psát o Babišovi jako o kandidátovi na prezidenta. To jsme opravdu tak stupidní národ, když uvažujeme o tom, že po dementním alkoholikovi nastoupí do úřadu usvědčený zloděj, lhář, podvodník a estébák? Probuďme se, prosím!

Tomasj ( 27. října 2022 11:52 )

Jednou v KáeSČé navždy v KáeSČé, jeden Bureš za 18 a druhý Man bez dvou za dvacet.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa