Další těžké ztráty Rusů. Ukrajinský generál oznámil, na co se teď armáda zaměří

Ukrajinští vojáci s americkými granátomety v Doněcku (12. 10. 2022)

Válka na Ukrajině už trvá déle než osm měsíců. Ukrajinci nadále postupují na jižní frontě a blíží se k Chersonu. Úspěch hlásí i ze Záporožské oblasti, kde během pátku podle generálního štábu vyřadili z bojů přes 100 okupantů. Operační velitelství Jih informovalo o zničení tří ruských muničních skladů. Moskva obvinila britské námořnictvo z odpovědnosti za výbuchy Nord Streamu. Spojené státy pošlou Ukrajině další vojenskou pomoc ve výši 275 milionů dolarů. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj udělil Praze v den českého státního svátku čestný titul Město-zachránce.

Aktuální dění na Ukrajině sledujte v novém on-line článku zde:

Rusové dokončili evakuaci civilistů z okupovaného Chersonu na jimi kontrolovaná území, uvedl šéf ruské správy okupovaného Krymu Sergej Aksjonov. Na sociální síti Telegram také napsal, že Cherson navštívil zástupce šéfa ruské prezidentské kanceláře Sergej Kirijenko. K městu se pomalu blíží i ukrajinské jednotky a očekává se tvrdá bitva.

Ukrajinci také bojují na okupované části v Záporožské oblasti. Podle generálního štábu tam bylo při pátečních útocích asi 110 ruských vojáků. Kolik jich zemřelo, ale Ukrajinci neuvedli. Speciální jednotka Chort se pak na sociálních sítích pochlubila, že během střetu s vagnerovci zabila jednoho z vysoce postavených velitelů této žoldácké skupiny.

Armáda zničila tři ruské muniční sklady. Operační velitelství Jih oznámilo, že kromě zabití 34 ruských vojáků se ukrajinským silám podařilo zničit dva raketomety Grad, čtyři tanky, samohybné dělo Hyacint, tři minomety a jednu houfnici. Informoval o tom deník Kyiv Independent.

Ruské ministerstvo obrany připisuje odpovědnost za výbuchy plynovodů Nord Stream 1 a 2 britskému námořnictvu. Svá obvinění ničím nepodložilo, upozorňuje agentura Reuters. Londýn se k obviněním zatím nevyjádřil. Řada západních států ze sabotáže naopak viní Rusko.

Vrchní velitel Ozbrojených sil Ukrajiny Valerij Zalužnyj uvedl, že situace na frontových liniích je i přes velkou početní převahu Rusů z pohledu Ukrajinců stabilní. Pochválil své velitele a oznámil také klíčové úkoly ozbrojených sil: Osvobození okupovaných území, zabránění Rusům v obsazení nových oblastí a také zajištění kritické infrastruktury pomocí protivzdušné obrany.

Spojené státy pošlou Ukrajině další vojenskou pomoc ve výši 275 milionů dolarů (přes 6,7 miliard korun). Původní zprávu agentury AP potvrdil americký ministr zahraničí Antony Blinken. Pomoc bude obsahovat zbraně, munici a jiný vojenský materiál ze skladů americké armády.

Volodymyr Zelenskyj udělil Praze v den českého státního svátku čestný titul Město-zachránce. „Za projevený humanismus, milosrdenství a solidaritu s ukrajinským lidem, všestrannou pomoc občanům Ukrajiny, kteří byli nuceni opustit vlast v důsledku ozbrojené agrese Ruské federace proti Ukrajině, jakož i silnou podporu Ukrajiny na obranu její nezávislosti a suverenity vyhlašuji,“ zdůvodnil ukrajinský prezident.

Tagy: