Babiš na Hrad? Neprojde ani do druhého kola, míní Nerudová. Zeman by za něj byl rád

Andrej Babiš oznámil kandidaturu na prezidenta

Tisková konference Andreje Babiše

Expremiér Andrej Babiš (ANO) se definitivně rozhodl pro vstup do klání o post prezidenta republiky. Podle další kandidátky, ekonomky Danuše Nerudové, se Babiš nedostane ani do druhého kola. To generál Petr Pavel má za to, že bývalý předseda vlády by vzhledem ke svému řešení krizí neměl dostat šanci stát se hlavou státu.

Trvalo to řadu měsíců, které byly plné dohadů a spekulací. Nakonec se Babiš rozhodl, že do boje o post hlavy státu vstoupí. „Ano, rozhodl jsem se kandidovat na prezidenta České republiky. Dnešní (pondělní – pozn. red.) dopolední předsednictvo hnutí mou kandidaturu podpořilo,“ uvedl Babiš na tiskové konferenci.

Babiš kromě toho prohlásil, že současný prezident Miloš Zeman je za jeho rozhodnutí „rád“. Dvojice se setkala během neděle na zámku v Lánech.

„Vím, že nejdu do voleb jako favorit, budu čelit přesilovce tří kandidátů koalice. Bude proti mně mediální štvanice. Bude to velká výzva, ale těm jsem se v životě nikdy nevyhýbal,“ zdůraznil na tiskové konferenci šéf hnutí ANO.

Jeho soupeři v nadcházející prezidentské volbě se k jeho kandidatuře již začali vyjadřovat. „Andrej Babiš se do druhého kola nedostane,“ uvedla ekonomka Danuše Nerudová na sociálních sítích po Babišově tiskové konferenci. Už v neděli připomněla, že oproti jemu a dalšímu kandidátovi Petru Pavlovi nemusí řešit svoji minulost z dob před sametovou revolucí. Babiš je dlouhodobě označován za bývalého agenta Státní bezpečnosti, Pavel pro změnu čelí osočením, že býval komunistickým rozvědčíkem. Oba kandidáti to odmítají.

Andrej Babiš se do druhého kola nedostane.

Posted by Danuše Nerudová on Monday, October 31, 2022

I Pavel již k Babišově rozhodnutí promluvil. „Lidé cítí chaos a nejistotu, země je v krizi, a proto potřebujeme prezidenta, který ví, jak se v krizi chovat, a krize řešil. Andrej Babiš sice zemi v krizi vedl, ale soudě podle výsledků by druhou šanci jako prezident neměl dostat,“ komentoval v pondělí bývalý náčelník Generálního štábu Armády ČR.

Další z kandidátů v boji o Pražský hrad, senátor Pavel Fischer (nez.), k Babišově nedělnímu oznámení uvedl: „Svoboda, demokracie, budoucnost!“ Jde o hesla, která Fischer ve své kampani používá. Právě Fischer, Nerudová a Pavel mají oficiální podporu uskupení Spolu, tedy stran ODS, KDU-ČSL a TOP 09.

Andrej Babiš je bývalý komunista a agent StB, který udával lidi. Andrej Babiš je expremiér, jehož pozdní a chaotická...

Posted by Pavel Fischer on Monday, October 31, 2022

Během pondělí pak na sociální síti připomněl Babišovu komunistickou minulost a údajné působení v StB, stejně tak jeho kontroverzní kroky v době, kdy byl předsedou vlády, a nynější trestní stíhání. „Andrej Babiš je expremiér, jehož pozdní a chaotická opatření proti covidu měla za následek smrt 40 tisíc našich spoluobčanů,“ napsal Fischer a označil expremiéra za oligarchu.

Babiš hledá imunitu na Hradě, říká Fiala

Babišův nástupce na postu premiéra Petr Fiala (ODS) během neděle k jeho kandidatuře napsal, že ho nijak nepřekvapila. „V demokratických zemích obžalovaný politik odchází, Andrej Babiš hledá imunitu na Hradě. A to si ČR nezaslouží,“ napsal Fiala na sociálních sítích s odkazem na Babišův soud kolem kauzy Čapí hnízdo.

Lídr opoziční SPD Tomio Okamura v nedělním vysílání CNN Prima NEWS připomněl, že se ve Sněmovně chystá zákon o zpřísnění podmínky lustračního osvědčení. „Babišovi by se tak uzavřel vstup do budoucí vlády. Nezbývalo mu tak nic jiného než kandidovat na prezidenta,“ sdělil Okamura. Dodal, že případným vítězstvím by se Babiš vyhnul veškerým soudům a obviněním díky prezidentské imunitě.

Ministr pro místní rozvoj a vicepremiér pro digitalizaci Ivan Bartoš (Piráti) sdělil, že Babišovi „chybí jakákoliv sebereflexe či úcta k úřadu prezidenta, kam by se neměl mimo jiné drát lhář souzený za podvody“. „Ten člověk prostě nemá soudnost,“ napsal k expremiérovi lídr Pirátské strany.

Tagy: