Úspěch by byl, kdybych se dostal do druhého kola, v čele ANO zůstávám, řekl Babiš

Andrej Babiš (ANO) okomentoval své rozhodnutí kandidovat na prezidenta. (31. října 2022)

Babiš oznámil kandidaturu na Hrad

V neděli oznámil bývalý premiér Andrej Babiš (ANO) svou kandidaturu na prezidenta. Podle předpovědí ale nemá příliš velké šance vyhrát. Za úspěch by prý považoval, kdyby se dostal do druhého kola.

Andrej Babiš původně uváděl, že kandidáta hnutí ANO oznámí dříve. „Jako hnutí jsme rozhodli, že postavíme kandidáta. Vybírali jsme z pěti kandidátů a rozhodnutí, že jím budu já, padlo teprve nedávno. Zkomplikoval to můj covid,“ vysvětlil Babiš.

Podle předpovědí ale nemá Andrej Babiš příliš velké šance. „Pokud bych se dostal do druhého kola, považoval bych to za velký úspěch, a pokud by se mi povedlo vyhrát i druhé kolo, byl by to mega úspěch,“ sdělil Babiš s tím, že během kampaně zůstává předsedou hnutí. Pokud by v prezidentských volbách vyhrál, nahradil by ho prý jeden z několika kandidátů. „Rozhodl by o tom sněm, který volí v tajné volbě,“ dodal Babiš.

Vládní politici spojují Babišovu kandidaturu se snahou získat imunitu. Že by byl během kampaně nepravomocně odsouzený, si Babiš prý neumí představit. „Tato kauza nikdy neměla skončit u soudu. Neporušil jsem zákon, viděli jsme před soudem, že neexistují důkazy, že bychom já nebo paní Nagyová porušili nějaký zákon,“ řekl Babiš a dodal, že s kandidaturou to nemá nic společného.

Tagy: