Írán oficiálně válčí v Evropě. Pomáhá Rusku proti Ukrajině, vede externí bitvu s Izraelem

Vojenská přehlídka v íránském Teheránu (22. září)

Válka na Ukrajině (31.10.2022 9:01)

Poprvé od dob Peršanů se Írán zapojil do velkého konfliktu na Evropské půdě. Teherán se napřímo vložil do války na Ukrajině na straně Moskvy. To znamená, že Rusku pouze neposílá zbraně, ale přispívá i vlastními vojáky. Íránci se mají pohybovat nejen po Ukrajině, ale i po Bělorusku.

Už v červenci prezident Vladimir Putin dojednával s íránským protějškem Ebráhímem Raísím dodávku dronů pro Rusko. Moskva potřebuje během války na Ukrajině zoufale doplnit stavy prořídlé vojenské techniky a s nadějemi vyhlíží právě sklady Íránu.

Zřejmě od září tak po ukrajinském bojišti poletují íránské drony, které se měly dokonce zapojit i do říjnového útoku na Kyjev. V porovnání s tureckými drony Bayraktar, které využívá ukrajinská armáda, jsou íránské stroje pomalejší a menší, přesto není radno je podceňovat.

Rusko totiž íránské stroje využívá při „kamikaze“ útocích, při kterých dron naletí do zvoleného cíle. Drony z Íránu měly v posledních týdnech ochromit řadu energetických cílů na Ukrajině. Spojenec Ruska zřejmě poskytl Moskvě konkrétně modely Qods Mohajer-6 a kamikaze drony Šáhid-136. Mimoto také Kreml údajně využívá i íránské rakety.

Íránští gardisté na Ukrajině

Írán ale nezůstal jen u posílání zbraní, do války se měl podle tajných služeb zapojit i napřímo. Časopis Foreign Policy informoval, že Teherán vyslal na Ukrajinu s největší pravděpodobností členy Íránských revolučních gard. Jejich výskyt byl hlášený v oblasti Krymu, má jít o vojenské experty, kteří Rusům pomáhají s obsluhou dronů. Írán to však popírá.

Podle některých informací rozmístil Írán své vojáky nejen na Ukrajině, ale také v Bělorusku. Což by potvrdilo veřejné tajemství, že Minsk je jen prodlouženou rukou Kremlu.

Izraelské zdroje s odvoláním na ukrajinské úřady informovaly, že ve válce na Ukrajině už zemřelo nejméně deset Íránců. A to během ukrajinských útoků na ruské pozice. Což by znamenalo, že Íránci se rozhodně nepohybují pouze v okolí Krymu.

Proč to Írán dělá?

Írán pochopitelně nepomáhá Rusku jen tak pro nic za nic. Podle expertů se předně snaží upevnit spojenectví s Moskvou, které by mohl později využít pro vlastní aktivity na Blízkém východě. Mimoto vnímá válku na Ukrajině jako příležitost, na externím bojišti si totiž může vyzkoušet drony, které by mohl využít v boji proti odvěkým nepřátelům. Například Izraeli.

Právě mnohaletý spor mezi Íránem a Izraelem se promítá i do války na Ukrajině. Obě země se do konfliktu do jisté míry zapojily. Írán pomáhá Rusku a Izrael potichu podporuje Ukrajinu, prozatím odmítá posílat Ukrajině zbraně, s největší pravděpodobností ale po vlastní ose spáchal pikantní útok.

K tomu došlo minulý týden na syrském vojenském letišti Dimas. Na místě se měly vyrábět íránské drony určené pro válku na Ukrajině. Útok nejspíše spáchal právě Izrael, který tím chtěl zřejmě nepřímo podpořit Kyjev a rovněž upevnit pozici ve vlastním regionu.

Podle některých informací Izrael navíc předal Ukrajině informace o technických specifikacích a slabinách íránských dronů. Ukrajinské bojiště se tak v určité perspektivě stává externím bitevním polem pro dvě separátní a dlouhotrvající mocenské bitvy. Mezi Ruskem a USA. A mezi Izraelem a Íránem.

Tagy: