Nevěřím jim ani slovo. V Rusku měla skončit mobilizace, muži se ale dál skrývají

Ruská mobilizace v Moskvě

Válka na Ukrajině (2.11.2022 13:00)

Ruský prezident Vladimir Putin v pondělí oficiálně oznámil konec mobilizace, podle moskevského ministerstva obrany se už podařilo pro válku na Ukrajině rekrutovat avizovaných 300 tisíc branců. Další prý potřeba nejsou. Tomu ale mnozí Rusové nevěří a nadále se proto skrývají před úřady.

Oznámení částečné mobilizace převrátilo Rusko vzhůru nohama. Po Putinově rozkazu začaly úřady volat do zbraně statisíce lidí. Na spěšný výcvik a do války museli jít mladí i staří, příslušníci etnických menšin, chudí lidé, bezdomovci i vězni.

Mnozí Rusové se rozhodli povolávacímu rozkazu vyhnout. Někteří z nich uprchli ze země, nejčastěji do Gruzie, Kazachstánu nebo Turecka. Jiní v Rusku sice zůstali, ale začali se skrývat.

Teď mobilizace v Rusku končí. Alespoň to tvrdí oficiální zdroje. Ministr obrany Sergej Šojgu nejprve oznámil, že se podařilo naverbovat 300 tisíc branců (cílové číslo, které zmínil už na začátku mobilizace). Více jich podle něj není potřeba. V pondělí pak konec mobilizace stvrdil i Vladimir Putin.

Život ve stínu

Jenže průběh mobilizace ukázal, že v bezpečí není před vtažením do válečné vřavy vůbec nikdo. A někteří Rusové proto nevěří, že mobilizace skutečně skončila.

„Nevěřím jim ani slovo,“ sdělil pro nezávislý ruský list The Moscow Times 27letý Nikita. „Pravidly se tu zkrátka nikdo neřídí,“ dodal muž, který se kvůli strachu z mobilizace přestěhoval z Moskvy na chatu svých rodičů. Do hlavního města se nyní vracet nehodlá.

Nikita není sám, kdo nevěří, že mobilizace skutečně skončila. „Ti, kteří nemohli nebo nechtěli uprchnout ze země, se přestěhovali, aby zmátli úřady. Další přespávali v jiných bytech, vypojovali zvonky, vyhýbali se veřejným prostranstvím, odjížděli tábořit do odlehlých oblasti nebo se dokonce sami zraňovali,“ popsal škálu úhybných manévrů list The Moscow Times.

Na svou adresu se nechce vrátit ani IT specialista, který odjel po ohlášení mobilizace tábořit na jih Ruska. „Domů se vrátím jenom tehdy, až mobilizace skutečně skončí nebo když zastaví všechny bojové operace,“ uvedl. „Slyšel jsem o mužích, kteří byli mobilizováni, a to i navzdory výjimkám a odkladům,“ doplnil muž, který si teď musí v lesích postavit obydlí, aby přežil blížící se zimu.

Opravdu mobilizace končí?

Nabízí se otázka, proč je pro Moskvu tolik obtížně některé brance povolat do války. Podle ruského práva je totiž zapotřebí, aby rekruti dostali povolávací rozkaz osobně. I proto mobilizační úředníci obcházeli v minulosti pracoviště anebo rekrutovali do války rovnou zadržené na policejní stanici.

Povolávací rozkaz pak musejí branci podepsat. Pokud tak učiní, ale nedostaví se k odvodu, tak teprve tehdy jim teoreticky hrozí vězení.

List The Moscow Times napsal, že mobilizace by oficiálně skončila pouze ve chvíli, kdy by ji ukončil prezidentský dekret. Putin ale po diskuzi s právníky oznámil, že žádný dekret není potřeba. Je tak otázkou, zda mluví pravdu, nebo chce vylákat skrývající se muže z úkrytů.

Tagy: