Basketbalista Irving podle Brooklynu dostatečně neodsoudil antisemitismus, klub ho suspendoval

Basketbalista Kyrie Irving si v NBA nezahraje minimálně pět zápasů, na takovou dobu ho bez nároku na plat suspendoval jeho tým Brooklyn Nets. Irving v posledních dnech vzbudil pozdvižení, když na sociálních sítích odkazoval na film všeobecně označovaný za antisemitský. Rozehrávač se sice omluvil, podle klubu se ale před médii od antisemitismu dostatečně nedistancoval.

Brooklyn Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kyrie Irving

Kyrie Irving | Foto: Vincent Carchietta | Zdroj: Reuters

Film Od Židů k černochům: Budíček, černá Ameriko, na který třicetiletý Irving ve svém příspěvku na sociálních sítích upozornil, vychází z knižní předlohy, ve které se tvrdí, že mnoho vysoce postavených Židů se přiznalo k uctívání Satana.

Basketbalista Irving se omlouvá za antisemitskou narážku, pošle půl milionu na boj proti nenávisti

Číst článek

Na rozehrávače Nets se strhla vlna kritiky ze strany klubu, soutěže a fanoušků. Šampion NBA z roku 2016 sice nejdříve kritiku odmítal, následně ale otočil a omluvil se. Společně s klubem se domluvil na darování půl milionu dolarů neziskové organizaci Anti-Defamation league.

Na čtvrtečním setkání s novináři ale Irving film a jeho obsah výslovně neodsoudil.

„Respektuji a akceptuji všechny životní cesty,“ řekl. „Pokud byste věděli, odkud pocházím, věděli byste, že nemohu být antisemita,“ doplnil, když po něm novináři chtěli jasnou odpověď na to, zda zastává nějaké protižidovské názory.

Netrvalo dlouho a přišla reakce od klubu. Jak zní ve vyjádření Brooklynu ze sociálních sítí, Irving je suspendovaný minimálně na pět zápasů. Nets od něj čekají určitá nápravná opatření.

„V posledních dnech jsme se snažili pracovat s Kyriem Irvingem na tom, aby pochopil, jak mohou jeho slova a činy ublížit. Mysleli jsme si, že při naší cestě za vymýcením nenávisti a netolerance udělal pokrok. Byli jsme ale konsternováni, když se Kyrie před médii nerozhodl jednoznačně odsoudit antisemitské ideje a nevyjádřil se k nenávistnému obsahu filmu,“ stojí v prohlášení Nets.

„Neschopnost odsoudit antisemitismus při tak jasné příležitosti je vysoce znepokojující a jde proti všem hodnotám naší organizace. Rozhodli jsme se, že Kyrie bude suspendován bez nároku na plat, dokud nesplní určitá nápravná opatření.“ 

Přišel jsem o lukrativní smlouvu v NBA, protože nejsem očkovaný proti covidu, říká hvězdný Irving

Číst článek

Nezisková organizace Anti-Defamation league oznámila, že vzhledem k Irvingově zdrženlivosti nemůže s čistým svědomím přijmout jeho peněžní dar.

Není to poprvé, co na sebe olympijský vítěz, mistr světa a šampion NBA z roku 2016 neslavně upozornil. Irving se v minulosti „proslavil“ především sdílením konspiračních teorií o tom, že Země je placatá.

Kromě toho třicetiletý hráč Brooklynu odmítá očkování proti covidu, kvůli čemuž nemohl nějaký čas nastupovat k domácím zápasům v NBA, ale podle svých slov také přišel o možnost podpisu lukrativnější smlouvy.

bac Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme