Leverkusen se utká v play off EL s Monakem, Barcelonu čeká Manchester United

foto Logo UEFA, Evropská fotbalová liga - ilustrační foto.

Nyon - Fotbalisté Leverkusenu s reprezentačními útočníky Patrikem Schickem a Adamem Hložkem se na úvod vyřazovací fáze Evropské ligy utkají s Monakem. Ve šlágru 2. kola vyzve Barcelona další velkoklub Manchester United, na jehož soupisce je i devatenáctiletý brankář Radek Vítek.

Další dvojice tvoří Juventus Turín - Nantes, Sporting Lisabon - Midtjylland, Šachtar Doněck - Rennes, Ajax Amsterodam - Union Berlín, FC Sevilla - PSV Eindhoven a Salcburk - AS Řím. Rozhodl o tom dnešní los ve švýcarském sídle UEFA v Nyonu. Utkání jsou na programu 16. a 23. února. Finále se odehraje 31. května v Budapešti.

Jarní část Evropské ligy se od minulé sezony hraje v jiném formátu než předchozí roky. Ve 2. kole dojde k duelům třetích týmů ze skupin Ligy mistrů a mužstev z druhých příček ve skupinách EL. Vítězové skupin postoupili přímo do osmifinále soutěže.

Leverkusen navzdory zatím nevydařené sezoně obsadil ve skupině LM třetí příčku a proti Monaku se pokusí navázat na loňský postup do osmifinále EL. Chybět by u toho neměli ani Schick s Hložkem, který si v neděli připsal proti Unionu premiérovou ligovou trefu za Bayer.

Barcelona nedokázala postoupit z "plzeňské" skupiny LM přes Bayern Mnichov a Inter Milán a podruhé za sebou se musí spokojit s play off EL. S Manchesterem se Katalánci utkali naposledy ve čtvrtfinále LM v roce 2019, "Rudé ďábly" zdolali ve čtyřech posledních duelech.

"Los nám opět přidělil nejtěžšího možného protivníka. Manchester United je skvělý soupeř, nejhorší, kterému jsme se mohli postavit. Musíme zahrát výborně, protože se od příchodu (trenéra Erika) ten Haga výrazně zlepšili, v anglické lize jsou pátí. Je to pro nás obrovská výzva," prohlásil trenér Barcelony Xavi na tiskové konferenci před úterním duelem španělské ligy v Pamploně.

Proti jeho týmu se postaví útočník Cristiano Ronaldo, který dlouhá léta hrál za Real Madrid. "Je to skvělý hráč. Jeden z nejlepších v poslední době. Pořád je to rozdílový hráč," uvedl španělský kouč.

Nemyslí si, že Barcelona by triumf v EL měla brát jako povinnost. "Jako novináři máte podobné výrazy rádi. Selhání, povinnost. Je to výzva. Klub nikdy Evropskou ligu nevyhrál. Půjdeme si zatím," řekl mistr světa a dvojnásobný evropský šampion.

Los 2. kola fotbalové Evropské ligy

FC Barcelona - Manchester United (Vítek), Juventus Turín - Nantes, Sporting Lisabon - Midtjylland, Šachtar Doněck - Rennes, Ajax Amsterodam - Union Berlín, Bayer Leverkusen (Hložek, Schick) - AS Monako, FC Sevilla - PSV Eindhoven, Salcburk - AS Řím.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 3.06.2024 ČTK

Reklama

19°C

Dnes je pondělí 3. června 2024

Očekáváme v 17:00 19°C

Celá předpověď