Analytik Šlerka: Elon Musk si Twitter koupil tak trochu omylem. Čeká ho boj se sebou samým

Majitelem sociální sítě Twitter se po dlouhých peripetiích stal nejbohatší muž světa Elon Musk. „Twitter koupil tak trochu omylem,“ hodnotí v pořadu Jak to vidí na Dvojce datový analytik Josef Šlerka. „Sice deklaroval svůj zájem, ale spíše to vypadá jako produkt jeho ADHD než jako úplná strategie. Ze svých záměrů totiž následně couvl. Pod hrozbou soudních sporů ale nakonec dal dohromady 44 miliard dolarů, bilion korun, a Twitter převzal.“

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Musk převzal kontrolu nad společností Twitter a propustil vedoucí pracovníky (ilustrační foto)

Musk převzal kontrolu nad společností Twitter a propustil vedoucí pracovníky (ilustrační foto) | Foto: Dado Ruvic | Zdroj: Reuters

Bilion korun (44 miliard dolarů) za sociální síť je podle Šlerky přeceněná částka, která hodnotě Twitteru neodpovídá. „Musk teď má jedinou možnost. Musí z toho udělat společnost, která nebude prodělávat několik milionů denně, což je současná situace,“ očekává Šlerka a uznává:

Přehrát

00:00 / 00:00

Host: analytik sociálních dat Josef Šlerka. Moderuje Zita Senková

„Zároveň ale bude muset aspoň trochu naplnit sliby, které posílal svým fanouškům. Takže to bude poměrně tvrdé vyjednávání uvnitř Elona Muska mezi obchodem a mezi plány.“

Síť, kterou Elon Musk koupil, prošla za zhruba šestnáct let své existence překotným vývojem, shrnuje Šlerka, který je datovým analytikem webu investigace.cz a vede Studia nových médií na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy.

„Původně měl twitter fungovat jako hromadná esemeska. V legraci se říkalo, že zatímco facebook je hospoda, kam si jdete sednout ke stolu s kamarády, tak twitter je koktejl party, kde kroužíte kolem jednotlivých stolů, občas řeknete něco vtipného a pak se posunete dál,“ srovnává analytik.

Analytik Šlerka: V Twitteru jsou teď ‚Hunger Games‘, Musk začal vládnout tvrdě

Číst článek

V souvislosti s takzvaným arabským jarem, tedy s protesty a povstáními v arabských státech mezi lety 2010 až 2012, se ale twitter ukázal jako politická platforma, upozorňuje Šlerka: 

„Umožňuje ozvat se lidem, kteří jinak mají problém dostat svůj názor do veřejného prostoru. Viděli jsme to i ve Spojených státech během hnutí Occupy Wall Street. Dnes je to zásadní politická platforma. A i přes velkou míru nedůvěry, kterou musíme mít vůči zveřejněnému obsahu, vůči parodickým účtům, které je obtížné verifikovat, je to dneska nejdůležitější zdroj informací o dění v oblasti politických zájmů západního světa.“

Aby bylo jasné, kdo mluví

Elon Musk teď mimo jiné plánuje omezit profily, kdy se lidé vydávají za někoho jiného. „Jeho představa je v zásadě taková, že by chtěl umenšit moderování obsahu a posílit to, aby bylo jednoznačné, kdo daný obsah dělá,“ říká Šlerka a vysvětluje:

„To znamená, že na twitteru je možné cokoliv, co není omezeno zákonem. Ale aby zákony mohly být vykonávány, je zapotřebí, aby bylo jasné, kdo mluví. Tedy ověřit identitu.“

Twitter zruší neoznačené parodické účty, uvedl Musk. Profily zablokuje bez varování a výjimek

Číst článek

Omezit by se tím měly například parodické účty. „Můžete mít parodický účet, ale musí být jasné, kdo za tím stojí. Připomínám, že v Česku byla celá řada velmi silných takových účtů, například falešný účet Karla Schwarzenberga nebo kardinála Miloslava Vlka, které mají dodneška poměrně vysoké počty sledujících. A my dodnes nevíme, kdo je dělá. Nicméně jejich humor se ještě pohyboval v rovině, s nímž byly parodovaní víceméně spokojeni,“ připomíná Šlerka.

Za ověření účtu by se ale mělo nově platit. Elon Musk navrhuje cenu osm dolarů měsíčně s tím, že by se mělo přihlížet k ekonomické situaci v jednotlivých zemích.

„Někde ty peníze sehnat musíte. Pokud chcete uvolňovat stavidla nemoderovaného obsahu, pokud se stahují inzerenti, je potřeba výpadek někde nahradit. A myslím si, že cena dvou tří kafí je adekvátní věci. Z mého pohledu jde o nesmírně důležitou síť,“ říká analytik s tím, že on sám hodlá částku zaplatit.

Zpoplatnění chystá Musk zřejmě krátce po skončení voleb do amerického Kongresu. Šlerka uznává, že Muskovy kroky vyvolávají u veřejnosti rozezlení.

Muskův Twitter jako šance pro extremisty? Čína, Rusko i džihádisté požadují obnovení svých profilů

Číst článek

„Pořád ale platí, že vlastníkem sítě je Musk. A jestli se rozhodne Twitter zavřít, nebo zničit, což se mu může nakrásně podařit neuváženými kroky, tak je to jeho byznys,“ zdůrazňuje.

Svoboda slova na twitteru

Americký prezident Joe Biden se nechal slyšet, že Musk koupil sociální síť, která chrlí lži. „Taky si ale koupil síť, díky které si udržujeme poměrně dobrý obrázek o tom, co se děje na Ukrajině nebo co se dělo během běloruských protestů,“ upozorňuje Šlerka.

Analytik nepočítá s tím, že by se podařilo Muskovi na twitteru vymýtit dezinformace: „Dokonce si myslím, že to není jeho plán. Jeho cílem je učinit zodpovědnými lidi za obsah, který na síť píšou. Tak uvidíme,“ připomíná.

„Myslím, že svoboda slova na twitteru není zásadním způsobem ohrožena, když připustíme, že svoboda slova na twitteru by měla být úplně stejná jako na náměstí, což není úplně pravda. Protože Twitter i Facebook a další sociální sítě nejsou prostory, na které by se tak jednoduše dala vztáhnout svoboda slova tak, jak ji známe, zaručenou ústavou,“ uznává Šlerka a dodává: 

Musk plánuje propustit polovinu zaměstnanců společnosti Twitter. O práci má přijít 3700 lidí

Číst článek

„Co je horší, že přestáváme často rozumět krokům těchto sociálních sítí v tom, proč něco dělají, proč něco třeba zakážou a něco jiného ne. Tedy ne že se to zakáže, ale že se neřekne proč.“

Elon Musk ale zároveň z Twitteru hromadně propouští, ze 7500 lidí chce nově platit jen asi polovinu. „Jedna věc je, že technologické firmy typu Facebook nebo Twitter jsou přezaměstnané. O tom se dlouho ví, mimochodem propouštění oznámil i právě Facebook,“ upozorňuje Šlerka a doplňuje druhý aspekt problému:

„Jiná věc je míra propouštění a struktura těch lidí. Když propouštíte ze dne na den půlku ansámblu, z nichž velký část se podílí na kritických infrastrukturách samotného systému, tak si koledujete o velký průšvih.“

Poslechněte si celý rozhovor.

Zita Senková, kac Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme