Spojené státy přestaly považovat Rusko za tržní ekonomiku

foto Lodní kontejnery v přístavu. Ilustrační foto. 

Washington - Spojené státy přestávají považovat Rusko za zemi s tržní ekonomikou, oznámilo ve čtvrtek americké ministerstvo obchodu. Zrušilo tím status, který v posledních dvaceti letech omezoval možnost uplatnění antidumpingových cel na dovoz ruského zboží. Informovala o tom agentura Reuters. Mluvčí Kremlu dnes toto rozhodnutí označil za pokračování tlaku, který západní země uplatňují vůči Rusku.

Americké ministerstvo s odkazem na svou analýzu uvádí, že rozsáhlé vládní zásahy do ruské ekonomiky vedly ke zkreslení cen a nákladů. Proto se podle něj nedá určit, zda ruské firmy spravedlivě stanovují ceny dovozu do Spojených států. "Toto rozhodnutí dává Spojeným státům možnost uplatnit plnou sílu amerického antidumpingového zákona, který řeší pokřivení trhu způsobená rostoucími zásahy ruské vlády do ekonomiky," uvedlo americké ministerstvo.

"Na to lze nahlížet pouze jediným způsobem, jak se mi to jeví, a sice, že pokračují v krocích, které mají vyvíjet tlak na Rusko ve všemožných směrech," řekl dnes novinářům mluvčí ruského prezidenta Dmitrij Peskov. Připomněl v této souvislosti sankce, které Západ přijímá ve snaze přimět Rusko k ukončení války a stažení vojsk z Ukrajiny. Především v Evropě si ale podle Peskova začínají čím dál více uvědomovat, že tyto sankce nedokázaly otřást ruskou ekonomikou, naopak poškozují především ekonomiky evropských zemí.

"Američané jsou odolní, i když teď trpí inflací způsobenou chaosem na energetickém trhu," řekl mluvčí Kremlu, kterého cituje agentura TASS. Americké úřady podle něj pokračují v destruktivní politice, ale jiné země projevují rostoucí zájem o spolupráci s Ruskem v oblastech, které vyklízejí západní firmy.

Washington přiznal Rusku status tržní ekonomiky v roce 2002, což byl zásadní krok pro přijetí Ruska do Světové obchodní organizace (WTO) o deset let později. Americká obchodní komora v Rusku loni uvedla, že Moskva bude moci u WTO napadnout jakékoliv případné rozhodnutí Washingtonu o odebrání statusu tržní ekonomiky Rusku.

Vztahy Moskvy se Západem se dramaticky zhoršily po zahájení ruské invaze na Ukrajinu letos v únoru. Spojené státy spolu s dalšími západními zeměmi uvalily na Rusko rozsáhlé hospodářské a další sankce.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 28.04.2024 ČTK

Reklama

23°C

Dnes je neděle 28. dubna 2024

Očekáváme v 03:00 7°C

Celá předpověď