Čaputová v čele NATO? Aliance hledá nového šéfa, ve hře je i slovenská prezidentka

Zuzana Čaputová

Válka na Ukrajině (8.11.2022 9:00)

Severoatlantická aliance (NATO) se začíná zaobírat výběrem svého nového generálního tajemníka. Spekuluje se o několika jménem, mezi kterými je i současná slovenská prezidentka Zuzana Čaputová. Informuje o tom deník The New York Times.

Od roku 2014 stojí v čele NATO Jens Stoltenberg. Přípravu na výkon funkce generálního tajemníka měl bezesporu dostatečnou. Řadu let byl předsedou vlády Norska. Jeho funkční období se však chýlí ke konci a začíná se tak spekulovat, kdo by jej mohl nahradit. A hovoří se právě o současných či bývalých nejvýše postavených politicích.

Podle deníku The New York Times by NATO mohla nově vést žena. Na výběr je podle listu plno silných západně orientovaných političek. Zmíněná je estonská premiérka Kaja Kallasová nebo bývalý chorvatská prezidentka Kolinda Grabarová-Kitarovičová.

Mezi možnými aspiranty by však mohla být i současná slovenská hlava státu Zuzana Čaputová. Je ovšem otázkou, zda by její volba byla administrativně možná. Její prezidentské období končí v roce 2024 a Stoltenberg má z postu generálního tajemníka odejít už v září příštího roku.

Sama Čaputová podle slov svého mluvčího spekulace okolo vedení NATO nezaobírá. „Paní prezidentka tuto zmínku vnímá spíše jako ocenění zahraniční politiky Slovenské republiky. Plně se koncentruje na výkon své funkce,“ sdělil slovenským médiím Martin Strižinec.

Možností je i další rok pro Stoltenberga

Americký list dodává, že o pozici v čele NATO, která v současné době kvůli válce na Ukrajině ještě více nabývá na důležitosti, rozhodně nebudou usilovat Spojené státy, které mají svého generála tradičně na postu nejvýše postaveného velitele spojeneckých sil.

The New York Times dodává, že mezi vážnými adepty by prý mohl být britský ministr obrany Ben Wallace. Ten si svoji nynější pozici drží již od dob nástupu vlády Borise Johnsona. Následně jej v ní podržela Liz Trussová a počítá s ním i Rishi Sunak. Křeslo generálního tajemníka NATO by však mohla být věc, která Wallace zláká.

Teoreticky je ovšem možné, že vzhledem k ruské invazi na Ukrajině ještě ke změně ve vedení aliance nedojde. Členské státy by se totiž mohly dohodnout na mimořádném prodloužení funkčního mandátu Stoltenberga. Ostatně prodloužený mandát o jeden rok už dostal.

Tagy: