Důležitý most přes Dněpr se zřítil. Práce prchajících Rusů, tvrdí Kyjev

Antonovský most je znovu zničený. (11. listopadu 2022)

Antonovský most, který vede přes řeku Dněpr

Antonovský most, který vede přes řeku Dněpr a spojuje ukrajinský Cherson s městy Olešky a Hola Prystaň, je zničený. Na sociálních sítích se objevuje mnoho fotek, na nichž je vidět, že několik metrů z více než kilometr dlouhého mostu zcela chybí. Zatím není jasné, kdo stavbu odpálil. Mohlo jít o ukrajinský útok na ruské vojáky, kteří se z pravého břehu Dněpru postupně stahovali. Pravděpodobnější však je, že okupanti most odpálili sami, aby je Ukrajinci nemohli pronásledovat.

„Média zveřejňují fotografie zcela zničeného Antonovského mostu,“ uvedl na Twitteru poradce ukrajinského ministra vnitra Anton Geraščenko. Podle něj není pochyb o tom, že Rusové most vyhodili do vzduchu při ústupu.

Z nově zveřejněného videa je vidět, že pontonový přechod poblíž je také zničen. Že se o zdemolování mostu postarala ruská armáda, je pravděpodobné především proto, že se okupanti z pravého břehu Dněpru (tedy i z Chersonu) již kompletně stáhli. Pokud by za úder byli zodpovědní Ukrajinci, jen by si zbytečně uzavřeli cestu k dalšímu postupu.

Stavbu už v létě poničili Ukrajinci. Tehdy pomocí amerických salvových raketometů HIMARS zdemolovali hned několik mostů přes Dněpr, čímž výrazně zkomplikovali ruské vojenské zásobování na jižní frontě. Rusové se v reakci na to snažili stavby opravovat.

Stažení ruských vojsk z Chersonu nařídil ve středu ruský ministr obrany Sergej Šojgu. Podle expertů tím Rusko dokázalo, že není schopné vzdorovat ukrajinskému protiútoku na jižní frontě, aniž by se nevzdalo Chersonu. Ukrajinský vzkaz okupantům na jihu zněl v posledních měsících jasně: „Odejděte, nebo budete zabiti.“

Bitva o Cherson začala hned v první den ruské invaze, tedy 24. února, a po šesti dnech skončila ruským vítězstvím. Cherson tak byl prvním a dlouhou dobu také jediným velkým ukrajinským městem, které okupanti dobyli. Nyní je však velmi pravděpodobné, že již brzy bude nad Chersonem opět vlát žlutomodrá vlajka. Během pátku už se tak podle všeho stalo přímo v centru města. Vyvěsit ji měli ukrajinští partyzáni.

Tagy:
válka most Ukrajina Rusko Dněpr Cherson Chersonská oblast Anton Geraščenko Antonovský most