Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Musk připustil možnost bankrotu Twitteru. Nestojíte nad zákonem, vzkázal americký regulátor

Musk připustil možnost bankrotu Twitteru. Nestojíte nad zákonem, vzkázal americký regulátor

11.11.2022 17:28
Autor: Redakce, Patria.cz

Nový šéf americké internetové společnosti Twitter Elon Musk dostal od amerického regulačního úřadu varování, že nestojí nad zákonem. Federální obchodní komise (FTC) ve čtvrtek uvedla, že dění v Twitteru sleduje s vážnými obavami. Na stejnojmenné sociální síti mezitím přibývá trollů, kteří zneužívají nového systému ověřování a vydávají se za známé osobnosti. Agentura Reuters později uvedla, že Twitter podle některých uživatelů ustoupil od možnosti předplatného za osm dolarů měsíčně. Musk dle agentury Bloomberg připustil možnost bankrotu sociální sítě.

Musk se ohledně možnosti bankrotu vyjádřil dle agentury Bloomberg při prvním rozsáhlém online hovoru se zaměstnanci firmy. Sociální síť podle něj "nemusí být schopna ustát nadcházející hospodářský pokles", pokud nezvládne posílit své příjmy z předplatného, které by postupně vyrovnávaly propad reklamních příjmů. 

Zpráva doprovází sadu informací o odchodem jednotlivých manažerů Twitteru. Yoel Roth se zodpovědností za oblast hate speech, dezinformací a spamu. Lea Kissner z postu Chief Information Security Officer. Damien Kieran z postu Chief Privacy Officer. Robin Wheeler se zodpovědností za prodej reklamy. To jsou některá ze jmen potvrzeně či spekulativně odchozích.

Musk převzal Twitter koncem října a za firmu zaplatil zhruba 44 miliard dolarů (asi 1,1 bilionu Kč). Okamžitě zahájil hluboké změny, propustil většinu řídících pracovníků a později firma pod jeho vedením oznámila, že propustí kolem 50 procent zaměstnanců. Ve firmě do té doby pracovalo zhruba 7500 lidí.

FTC vývoj v Twitteru začala podrobněji sledovat po zprávách, že z podniku patrně odešli i manažeři zodpovědní za dodržování pravidel soukromí a dalších nařízení, která po firmách tohoto druhu vyžaduje zákon. Musk podle médií také zaměstnancům sdělil, že nelze vyloučit ani bankrot podniku.

Krátce po převzetí Twitteru Musk oznámil, že za možnost mít na této sociální síti ověřený účet začne vybírat osm dolarů (asi 200 Kč) měsíčně. Možnost, že si uživatelé budou moct koupit ověřený účet v rámci nového předplatného vyvolává obavy, že Twitter zaplaví falešné účty. To se už i děje, jak upozornil například server Insider. Objevily se tak například účty, jejichž majitelé se vydávají za bývalého amerického prezidenta George Bushe mladšího, kterému se údajně stýská po zabíjení Iráčanů, anebo za bývalého britského premiéra Tonyho Blaira. Ve skutečnosti přitom ani jeden z těchto politiků svůj osobní účet na twitteru nemá.

Twitter pak dnes uvedl, že znovu zavádí slovo 'oficiální', kterým jsou označeny některé účty. Zrušil je přitom teprve před pár dny. Někteří uživatelé také podle Reuters uvádějí, že nová možnost předplatného za osm dolarů měsíčně zahrnující modrou ikonu ověřeného účtu už z nabídky zmizela. Změna přichází právě po prudkém nárůstu počtu falešných účtů, které se na platformě začaly objevovat, když Musk uživatelům povolil platit osm dolarů za žádanou modrou ikonu, dříve vyhrazenou jen pro ověřené účty politiků, herců a dalších veřejně známých lidí.

"Abychom potlačovali napodobeniny, doplnili jsme k některým účtům slovo 'oficiální'," oznámil dnes Twitter. V minulých dnech se často stávalo, že za ověřené se díky možnosti koupit si modrou ikonu vydávaly i falešné účty předstírající známý podnik, včetně Muskových firem Tesla a SpaceX. Twitter ale zatím nepotvrdil, že z nabídky skutečně zmizela možnost předplatného za osm dolarů měsíčně, které umožňovalo modrou ikonu ověřeného účtu si koupit.

Za důvěryhodnost informací byl v Twitteru zodpovědný Yoel Roth, který si ale v minulých dnech aktualizoval profil, z něhož vyplývá, že tuto úlohu už nevykonává. Podle médií rezignoval i manažer Damien Kieran zodpovědný za ochranu soukromí a také Marianne Fogartyová, která měla na starosti dodržování zákonných postupů. Klíčových manažerů ale podle zdrojů z firmy odešlo více.

Odchody těchto lidí mohou zvýšit riziko, že Twitter porušuje postupy vyplývající ze zákona. Firma dostala v květnu pokutu 150 milionů dolarů (3,5 miliardy Kč) za prodej údajů o uživatelích své sociální sítě. Twitter musel tehdy souhlasit s tím, že pravidla o ochraně soukromí změní.

"Nejnovější vývoj v Twitteru sledujeme s vážnými obavami," uvedl Douglas Farrar, který má v FTC na starosti styk s veřejností. "Žádný generální ředitel ani firma nestojí nad zákonem, podniky musejí respektovat naše rozhodnutí," dodal. Upozornil také, že FTC má nové nástroje, jak si vynutit, aby firmy splňovaly požadavky regulačních orgánů. "A my jsme připraveni tyto nástroje i použít," varoval podle BBC Farrar.

Musk už mezitím nastínil svou vizi pro Twitter, kterou list Financial Times (FT) označil za ambiciózní a která počítá s tím, že nový vlastník chce Twitter posunout dál. Musk předpokládá, že platforma bude sloužit i jako místo pro nákupy investic a převody peněz. Twitter už také úřadům předložil dokumentaci k tomu, aby se mohl stát firmou poskytující finanční služby.

Musk je v současnosti nejbohatším člověkem na světě. Podle index miliardářů, který sestavuje agentura Bloomberg, se hodnota jeho majetku aktuálně pohybuje kolem 184 miliard dolarů (4,4 bilionu Kč).

 

Čtěte více:

Propustí Musk tři čtvrtiny zaměstnanců z Twitteru?
21.10.2022 8:36
Elon Musk chce zrušit 75 procent pracovních míst v Twitteru, dotklo by...
Musk převzal Twitter a propustil jeho vedoucí pracovníky, informují média
28.10.2022 9:50
Miliardář Elon Musk převzal kontrolu nad internetovou společností Twit...
Muskova sága jménem Twitter
31.10.2022 10:57
Na Yahoo Finance se věnují tomu, co lze nazvat „ságou“ jménem Twitter....
Správní rada Twitteru skončila, jediným ředitelem je Musk
01.11.2022 8:42
Devítičlenná správní rada americké internetové společnosti Twitter byl...
Bloomberg: Musk hodlá propustit polovinu zaměstnanců společnosti Twitter
03.11.2022 8:53
Nový majitel internetové společnosti Twitter, americký miliardář Elon ...
Perly týdne: Přeplacený Twitter, Uber globální utilitou a krátký cyklus zvedání sazeb
04.11.2022 11:35
Goldman Sachs ukazuje, jak dlouho v minulosti v různých zemích trvalo ...
Perly týdne: Blížící se konec globálního cyklu zvedání sazeb a cirkus kolem Twitteru
11.11.2022 13:34
Růstové akcie mohutně ztrácí na ty hodnotové. Analytici diskutují o to...
Víkendář: Muskovy změny mohou vést ke vzniku nového Twitteru
13.11.2022 9:03
Mohou sociální sítě a platformy dělat více ohledně dezinformací a poku...

Váš názor
  • Jeho firma
    14.11.2022 11:35

    Nad zakonem nestoji, ale ze sve firmy muze vyrazit koho chce a prijmout koho chce a kdyz bude chtit tak ji muze nechat i zbankrotovat FTC na truc.
    Vilém
  • Dobře
    12.11.2022 10:29

    Je to hlásná trouba levicových radikálů, takže konec Twiteru by byl parádní úder. Extremisti přinutili nekompetentní zaměstnance inzerujících firem aby stáhly reklamu a tak pomohli podkopat existenci toho svého propagandistického hnízda.
    HenryFord
  • Verifikace origo účtů funguje
    12.11.2022 2:53

    https://pbs.twimg.com/media/FhSlPQQX0AIPrYP?format=png&name=small
    Gyroskop
  • Zábavné čtení
    11.11.2022 18:26

    Mj. mi z něho vyplývá, že dýp stejt se zděsil, jak Musk zatočil s jeho pohůnky ve vedení Twiteru. Ředitel pro potlačování hejt spýč a jiné. Ó jak kouzelné funkce. Dýp stejt se zděsil a vyhrožuje.
    Ullsperger
    • Re: Zábavné čtení
      11.11.2022 18:55

      Jojoasněkámo. Koupil za 44bln firmu s ročním obratem 5bln, co prodělává 4mio denně. Má 7500 zaměstnanců. Povyhazoval vedení (mu v tom nikdo nijak nebránil). Absolutně ignoruje termíny jako hybridní válka. Ještě nějaká sada tam není? Borci z trollích farem mají poslední dobou problémy s fantazií. Jinak ses hezky vyblil (jako ostatně vždy), tak si můžeš jít dát braníka na hezky na lačno :D:D
      Gyroskop
      • Re
        11.11.2022 19:11

        Koupil firmu. Stalo ho to 5% jmeni. Tech 5% ho ochranilo pred dukazy MANIPULACE trhem. Ja bych dal i 20% v jeho kuzi. Ale on se projevil jako TVRĎÁK...aby se ocistil.co nejlevneji.... /// odhodte ruzove bryle, copak nevidite co AROGANTNI MOC tropi za CENY a za bohulibe hlouposti?
        Mudr.c
        • Re: Re
          11.11.2022 22:07

          Se podívej, jak to na twitteru teď vypadá. Např. zde: https://pbs.twimg.com/media/FhTXKBEWAA47RVH?format=jpg&name=large , https://pbs.twimg.com/media/FhTc-slWYAEyApb?format=jpg&name=large . A někdo je tu docela naivní, ohánění se "fríspíčem", když to tam fríspíčem bombardují tisíce trollů pod desetitisíci účty, zejména z Petrohradu a Afrických zemí jako Angola. A ohledně MANYPULACE je právě MUSK předním MANIPULÁTOREM / INFLUENCE MARKETEREM. Už to několikkrát udělal, aby si nahrabal.
          Gyroskop
Aktuální komentáře
27.04.2024
8:31Víkendář: Podle Morgan Stanley je ekonomika stále v pozdní fázi cyklu s odpovídajícími důsledky pro akciový trh
26.04.2024
22:02Zámořské akciové indexy uzavřely týden růstem  
17:29Pokles inflace k 2 % je jen částí investičního příběhu následujících let
16:51UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o první výplatě úrokového výnosu
16:45UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o třetí výplatě úrokového výnosu
16:34Výsledky zajistily zelený závěr týdne  
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data