Vyšetřovatelé odhalili v Chersonské oblasti 400 válečných zločinů, zuří Zelenskyj

Volodymyr Zelenskyj přes videokonferenci promlouvá k islandskému parlamentu.

CNN Prima NEWS - živé vysílání

Ruské síly zničily před svým útěkem z Chersonu všechnu kritickou infrastrukturu, uvedl v sobotu ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Prozatímním oblastním centrem Ruskem okupované části Chersonské oblasti na jihu Ukrajiny se stal Heničesk. Ukrajinské jednotky oznámily další úspěch na jihu země. Zabily 40 ruských vojáků a zničily tři vojenská vozidla. Ruský prezident Vladimir Putin navrhl odebírat ruské občanství za „diskreditaci armády“, za výzvy k porušení územní celistvosti Ruska a také za účast v činnosti organizací, prohlášených ruskými úřady „nežádoucí“. Vyšetřovatelé odhalili v osvobozené Chersonské oblasti přes 400 ruských válečných zločinů a nalezli těla vojáků i civilistů, uvedl ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

Při ústupu z Chersonu poškodili Rusové severní část přehrady na Dněpru. Ruský list Izvestija na svém webu zveřejnil video údajně zachycující vyhození silničního mostu na přehradě Kachovské vodní elektrárny u Chersonu do povětří. „Na záběrech je vidět jasný záblesk a následný silný výbuch,“ napsal deník, aniž zmínil, že inkriminovaný most – podobně jako další mosty v Chersonu a okolí – zničili Rusové při ústupu za řeku Dněpr. Ten podle ruského ministerstva obrany ruské jednotky dokončily v pátek ráno.

Ruské síly zničily před svým útěkem z města také všechnu kritickou infrastrukturu, uvedl v sobotu ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Konkrétně zmínil komunikační sítě, dodávky vody, tepla a elektřiny. „Všechno ale obnovíme, věřte mi,“ dodal ve svém pravidelném večerním videoprojevu.

Prozatímním oblastním centrem Ruskem okupované části Chersonské oblasti na jihu Ukrajiny se stal Heničesk, okresní město ležící na pobřeží Azovského moře. Oznámila to dnes agentura TASS s odvoláním na okupační úřady. Stalo se tak poté, co v pátek ukrajinští vojáci osvobodili Cherson, ležící na pravém, západním břehu řeky Dněpr poblíž jejího ústí do Černého moře. „Prozatímním správním střediskem Chersonské oblasti je nyní Heničesk. Jsou tam soustředěny všechny hlavní úřady,“ uvedl mluvčí Rusy dosazené oblastní správy Alexandr Fomin.

Ukrajinské jednotky oznámily další úspěch na jihu země. „Ukrajinské operační velitelství Jih uvedlo, že zabilo 40 ruských vojáků a zničilo tři jejich vojenská vozidla,“ informuje list The Kyiv Independent. Velení rovněž oznámilo, že Rusko drží v Černém moři 18 lodí, včetně jednoho raketového nosiče s osmi řízenými střelami Kalibr na palubě.

Ruský prezident Vladimir Putin chce podle tiskových agentur odebírat ruské občanství za „diskreditaci armády“, za výzvy k porušení územní celistvosti Ruska a také za účast v činnosti organizací, prohlášených ruskými úřady „nežádoucí“. Příslušný návrh k novele zákona o občanství schválené zatím poslanci v prvém čtení, šéf státu předložil Státní dumě, dolní komoře parlamentu.

Tagy:
válka Ukrajina on-line Rusko Černé moře Volodymyr Oleksandrovyč Zelenskyj Dněpr Chersonská oblast