Jaroslav Řasa a jeho Abra vyrazili po příchodu investorů na nákupy, ovládli experty na plánování

Díky finančnímu zázemí německé skupiny Elvaston Capital mají Jaroslav Řasa a spol. dost prostředků na ambiciózní akviziční jízdu.

Luboš KrečLuboš Kreč

abra

Foto: Abra Software

Zakladatel Abry Jaroslav Řasa (vpravo) s Monikou Vondrákovou a Martinem Jirmannem

0Zobrazit komentáře

Poté, co Jaroslav Řasa získal do své společnosti Abra Software strategického investora, se vypravil na akviziční jízdu. Jeho prvním cílem po příchodu německé finanční skupiny Elvaston Capital se stali specialisté na podnikové programy zaměřené na reporting nebo plánování z firmy Inekon Systems. V nákupech Řasa a spol. hodlají pokračovat.

Inekon Systems je na trhu od roku 2005, jejím zakladatelem je Jan Hušek a společnost dosahovala v posledních letech pravidelně tržeb nad 40 miliony korun a přiměřeného, zhruba desetiprocentního zisku. Ani jedna ze stran nechtěla výši transakce komentovat, suma se ale mohla pohybovat v řádu nižších desítek milionů korun.

„Na společnosti Inekon Systems nás zaujalo hlavně to, jak přistupují k vývoji svého produktu. Cílem není pouze vyvinout další nástroj pro reportování, ale hlavně nabídnout vrcholovým manažerům možnost, jak propojit vize a cíle společnosti s jejím reálným fungováním. A poskytnout jim nástroj, který je schopný vyhodnotit, jestli jednotlivé dílčí kroky vedou opravdu k jejich naplňování,“ komentoval Řasa akvizici menší a mladší společnosti.

Nejde ale o jeho první letošní deal, protože Abra už na jaře, ještě před oficiálním příchodem německých investorů, kteří v ní získali podíl 80 procent, ovládla jiné softwarové studio Flores. To s Řasou dlouhodobě spolupracovalo, takže transakce nebyla tak překvapivá. Co ale překvapivé je, je razance a chuť, s jakou Jaroslav Řasa, který zůstal předsedou představenstva Abry a i nadále si v ní drží minoritní podíl, chce svou skupinu rozšiřovat.

„I nadále vyhledáváme další úspěšné firmy, které spojuje zájem expanze českých IT produktů na Západ. Společnou energií a strategií můžeme na těchto trzích opravdu uspět,“ dodal Řasa.

Podle informací CzechCrunche se se svým týmem kouká hned na několik dalších potenciálních adeptů na převzetí a rád by v relativně blízké době ze skupiny Abra Group udělal holding s miliardovými tržbami, což představuje více než zdvojnásobení aktuálního byznysového výtlaku.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym