Z Nové Kachovky na levém břehu Dněpru se stahují pracovníci okupačních úřadů

foto Ilustrační foto - Ruští příslušníci sil radiační, chemické a biologické ochrany na neupřesněném místě na Ukrajině na snímku poskytnutém ruským ministerstvem obrany, 12. listopadu 2022.

Kyjev - Ukrajinské město Nová Kachovka, které leží na levém břehu řeky Dněpr vedle Kachovské vodní elektrárny, opustili pracovníci ruské okupační správy. Informovala o tom samotná správa na sociální síti Telegram a odchod úředníků odůvodnila údajným neustálým ostřelováním města ukrajinskými silami.

"Když ruská vojska na rozkaz opustila pravý břeh Chersonské oblasti, ocitla se Nová Kachovka pod přímou palbou velkorážního dělostřelectva a minometů ukrajinských ozbrojených sil," uvedla správa. Dodala, že vedle úředníků a pracovníků státních institucí se z města stáhly také tisíce jeho obyvatel.

Ruští vojáci se minulý týden stáhli z pravého břehu Dněpru poté, co dal k tomuto kroku rozkaz ruský ministr obrany Sergej Šojgu. Opustili tak Cherson, jediné ukrajinské oblastní centrum, které se jim od začátku plnohodnotné invaze na Ukrajinu podařilo ovládnout.

Ruské okupační úřady už dříve vyzývaly obyvatele na pravém břehu řeky i na některých místech na opačném břehu k evakuaci. Výzvu odůvodňovaly obavou, že ukrajinská armáda se chystá mimo jiné k útokům na Kachovskou vodní elektrárnu. Kyjev toto obvinění popřel a z přípravy útoků na tento energetický objekt naopak obvinil ruské síly.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 3.05.2024 ČTK

Reklama

18°C

Dnes je pátek 3. května 2024

Očekáváme v 03:00 11°C

Celá předpověď