Pionýr českých hypoték Sadil mění obor. Opustil bankovnictví a povede developera JRD

Jan Sadil opustil v říjnu po 27 letech bankovní svět, skončil v představenstvu ČSOB. Od února půjde pracovat pro Jana Řežába a jeho JRD Group.

Luboš KrečLuboš Kreč

jan-sadil_ceo

Foto: JRD

Nový šéfem JDR se stane dlouholetý bankéř Jan Sadil

0Zobrazit komentáře

Zakladatele developerské skupiny JRD Group Jana Řežába a bývalého člena představenstva ČSOB Jana Sadila pojí dlouholeté přátelství. Teď se z nich stanou i byznysoví partneři, protože Sadil od února povede z pozice výkonného ředitele Řežábovo impérium, které se kromě realit věnuje i energetice a udržitelnosti.

Na profesní síti LinkedIn má Jan Sadil u své pozice nyní napsáno: „Po 27 letech svobodný bankéř.“ V roce 1995 začínal jako řadový bankovní specialista se zaměřením na úvěry na bydlení v Komerční bance, v roce 2001 se přesunul do Hypoteční banky, kde pak strávil více než 13 let jako její šéf, od roku 2017 působil v představenstvu ČSOB (pod kterou Hypoteční banka spadá). Letos v říjnu se rozhodl bankovní vesmír opustit.

Svobodný – rozuměj bez zaměstnaneckého závazku – už ale dlouho nebude, protože od února nastoupí jako výkonný ředitel skupiny JRD Group. Ta je mimo jiné významným pražským developerem, do jejího portfolia ale patří také investice do udržitelné energetiky nebo společnost Millenium Technologies zaměřená na plazmové spalování odpadu. Zakladatel a majitel JRD Jan Řežáb má se svým holdingem velké plány, jak ostatně popsal v nedávném rozhovoru pro CzechCrunch.

A právě s tím mu bude Sadil pomáhat. Řežáb už loni podpořil Sadila a jeho manželku Pavlu, když otevřeli soukromou základní školu Edisonu. Sehnal pro ně dům, v němž škola sídlí, a spolupracuje s nimi i nadále. Pavla Sadilová, která je její ředitelkou, k tomu ve společném rozhovoru s manželem pro Hospodářské noviny řekla: „Přišla nabídka od našeho kamaráda Honzy Řežába z JRD Development. Řekl mi, že když ho posledních pět let pořád otravuju s vlastní školou, našel konečně pro mě budovu a jestli to nechci zkusit. Měla jsem hned jasno, ale potřebovala jsem investora. A ten sedí naproti u stolu.“

Sadilův přestup z finančního sektoru do developmentu a energetiky není překvapivý v tom směru, že jednak avizoval, že si bude chtít odpočinout na čas od bankovnictví, jednak že jde o oblasti, které jsou přirozeně propojené. „Propojení udržitelného stavebnictví, obnovitelných energií a environmentálně šetrného zpracování odpadů je směr, který má velký potenciál do budoucna i významný celospolečenský přínos. Ohleduplnost k životnímu prostředí je aktuálně důležitější než kdykoliv předtím a jsem velmi rád, že se stanu součástí firmy, která bere udržitelnost opravdu vážně,“ říká k profesní změně Sadil.

JRD Group funguje od roku 2003 a zastřešuje skupinu firem zabývajících se udržitelnými obory. Pod její značku spadá především společnost JRD Development, která měla loni tržby 1,05 miliardy korun. Řežáb a spol. ale plánují hodně růst především v energetice, chtějí stavět velké solární a větrné projekty jak v Česku, tak v Maďarsku.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym