Polsko zasáhla raketa ruské výroby, tvrdí Varšava. Při explozi zahynuli dva lidé

Následky raketového útoku na východě Polska

360° (1115)

Při výbuchu na východě Polska nedaleko hranic s Ukrajinou přišli v úterý odpoledne o život dva lidé. Polské ministerstvo zahraničí uvedlo, že na vesnici Przewodów dopadla v Rusku vyrobená raketa. Předvolalo si proto ruského velvyslance. Polsko je členem Severoatlantické aliance. Polský premiér Mateusz Morawiecki svolal krizové zasedání bezpečnostní rady. Rusko podle vyjádření svého ministerstva obrany neútočilo na cíle u ukrajinsko-polské hranice a úlomky na místě nemají prý nic společného s ruskými zbraněmi.

Portál gazeta.pl píše, že výbuch nastal v sušírně obilí v obci Przewodów v Lubelském vojvodství. Polská policie zatím neuvedla nic k tomu, co bylo jeho příčinou.

Polský premiér Morawiecki na úterní večer svolal krizové zasedání nejdůležitějších bezpečnostních činitelů v zemi. „V souvislostí s krizovou situací, která nastala, premiér Morawiecki po dohodě s prezidentem Andrzejem Dudou svolal schůzku... se členy výboru pro národní bezpečnost a obranu,“ uvedl mluvčí vlády Piotr Müller. Na schůzce jsou kromě premiéra ministři obrany, vnitra, spravedlnosti, šéf resortu zahraničí a ministr, který má na starosti tajné služby.

V případě, že se potvrdí, že ruské rakety opravdu zasáhly polské území, bude to podle premiéra Petra Fialy (ODS) další důkaz eskalace celé situace ze strany Moskvy. „Dnešní masivní raketové útoky ruské armády na Ukrajinu jasně ukazují, že Rusko chce terorizovat její obyvatele a zemi dál ničit. Stojíme pevně za naším spojencem v EU a NATO,“ uvedl premiér na svém Twitteru.

„Opravdu nevíme, kam ta ruská raketa měla mířit. Pokud se ale potvrdí, že dopadla na území Polska – členské země NATO – tak to je úplně nová situace. Rusko si hraje s ohněm a neuvěřitelně posouvá nepřekročitelnou červenou linii. Rusové dobře vědí, kde jsou hranice a co znamená provokovat státy NATO. Budeme na to muset nějak reagovat,“ řekl redakci CNN Prima NEWS předseda poslaneckého bezpečnostního výboru Pavel Žáček (ODS).

Klíčové je podle něj podpořit Ukrajince, aby dokázali sestřelovat rakety co nejblíže ruským hranicím. Nevyloučil, že by západní spojenci mohli sáhnout i po možnosti vytvořit bezletovou zónu. „Musíme se o ní začít bavit,“ konstatoval.

Pokud se potvrdí, že na Polsko dopadla ruská raketa, dojde podle bývalého ministra zahraničí Cyrila Svobody (KDU-ČSL) k vyvolání článku 4 Washingtonské dohody. „První krok je postup podle článku 4, který říká, že pokud je ohrožena bezpečnost země, svolají se ke konzultaci všechny členské státy Severoatlantické aliance (NATO). Předpokládám, že dojde k tomuto postupu,“ uvedl ve vysílání CNN Prima NEWS Svoboda s tím, že o svolání konzultací musí požádat členský stát NATO. „Polsko popíše, co se odehrálo, a bude žádat o postup NATO,“ dodal Svoboda.

Bývalý náčelník Generálního štábu Armády ČR Jiří Šedivý podotkl, že je třeba zachovat klid. „Je třeba, abychom se na situaci dívali s odstupem a zklidnili emoce. Nevíme, jestli se jednalo o ruské rakety, úlomky či zda to nebyly protirakety. Poláci sami říkají, že je potřeba být v klidu,“ řekl Šedivý s tím, že výsledky vyšetřování dostaneme v horizontu několika hodin.

„Upřímnou soustrast našim polským bratrům ve zbrani. Ruský režim vypálil rakety, které míří nejen na ukrajinské civilisty, ale také dopadly na území NATO v Polsku. Lotyšsko plně stojí na straně polských přátel a tento zločin odsuzuje,“ napsal na Twitteru lotyšský ministr obrany Artis Pabriks.

Ruská armáda v úterý odpoledne na ukrajinské území vypálila desítky raket, zasáhly i cíle na západě země. Dopadly také na město Kovel v severozápadním cípu Ukrajiny nedaleko hranice s Polskem a Běloruskem, píše onet.pl.

Tagy: