Zeman přivítal na Hradě Čaputovou i litevského prezidenta Nausédu

foto Prezident Miloš Zeman přivítal 16. listopadu 2022 na Pražském hradě slovenskou prezidentku Zuzanu Čaputovou.

Praha - Prezident Miloš Zeman dopoledne přivítal na Pražském hradě slovenskou prezidentku Zuzanu Čaputovou. Na twitteru o tom informoval mluvčí Hradu Jiří Ovčáček. V Česku má Čaputová program na celý den. Odpoledne se prezident sešel také se svým litevským protějškem Gitanasem Nausédou. Hlavním tématem obou jednání byla válka na Ukrajině, řekl ČTK ředitel hradní diplomacie Rudolf Jindrák.

Fotogalerie

S Čaputovou řešil Zeman zejména Ukrajinu a incident na východě Polska, který v úterý zasáhla raketa. Probrali také migraci. I s Nausédou hlava českého státu z většiny hovořila o situaci v zemi napadené Ruskem, ale také o společných ekonomických projektech nebo o Bělorusku.

Čaputová z Hradu odjela diskutovat se studenty Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy. Večer pak položí kytici k památníku na pražské Národní třídě a připomene si tak výročí sametové revoluce.

Čaputová navštívila Česko ve stejný den i loni. Tehdy hospitalizovaného Zemana navštívila v Ústřední vojenské nemocnici a hovořila s ním o pandemické i vnitropolitické situaci v obou zemích. Večer také uctila památku výročí revoluce z roku 1989 na Národní třídě.

Do České republiky vedla úplně první zahraniční návštěva Čaputové v prezidentském úřadu v červnu 2019. Od té doby byla v ČR ještě šestkrát. Naposledy letos na konci května jednala na Hradě se Zemanem a v pražské Resslově ulici uctila památku československých parašutistů Jozefa Gabčíka a Jana Kubiše, kteří před 80 lety uskutečnili atentát na zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha.

S Nausédou se ve čtvrtek setká premiér Petr Fiala (ODS). Litevský prezident se v Lichtenštejnském paláci zúčastní vernisáže výstavy Pod cizím nebem: Litevci v sovětských pracovních táborech a exilu v letech 1940–1958.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 3.06.2024 ČTK

Reklama

19°C

Dnes je pondělí 3. června 2024

Očekáváme v 14:00 20°C

Celá předpověď