Rusové zostřují útoky. Vyřadili z provozu polovinu energetické sítě na Ukrajině

Kyjevem otřásly výbuchy.

Kvůli ruskému ostřelování energetické infrastruktury skončilo přes deset milionů Ukrajinců bez elektřiny, uvedl prezident Volodymyr Zelenskyj. Za výbuch, při němž v Polsku zemřeli dva lidé, mohla pravděpodobně ukrajinská střela. Uvedli to prezident Andrzej Duda a generální tajemník NATO. Moskva kvůli původním vyjádření. Ruské útoky vůči ukrajinské infrastruktuře vyřadily z provozu téměř polovinu energetického systému v zemi, oznámil ukrajinský premiér Denys Šmyhal.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ve večerním hlášení uvedl, že bez elektřiny skončilo ve čtvrtek více než deset milionů Ukrajinců, tedy přibližně čtvrtina populace válčící země. Výpadky jsou důsledkem ruských útoků na ukrajinskou energetiku. Objem výpadků byl ve čtvrtek v Kyjevě tak veliký, že představoval „rekord všech dob“, uvedl podle místních médií Serhij Kovalenko, ředitel energetické firmy YASNO. „Když létají rakety nad hlavou, nikdo neví, kdy se podaří dodávky elektřiny obnovit,“ dodal.

Ruské útoky vůči ukrajinské kritické infrastruktuře vyřadily z provozu téměř polovinu energetického systému v zemi, oznámil v pátek ukrajinský premiér Denys Šmyhal. Moskva v posledních týdnech cílí na ukrajinskou energetickou síť, zatím nejrozsáhlejší útok podle Kyjeva provedla tento týden v úterý.

„Rusko pokračuje s útoky na civilní kritickou infrastrukturu na Ukrajině, bojuje proti civilní populaci a v zimě jí odepírá světlo, vodu, teplo a komunikaci. Jenom 15. listopadu Rusko na ukrajinská města vypálilo okolo 100 střel. Vyřadilo tím z provozu téměř polovinu našeho energetického systému,“ řekl podle agentury Unian premiér na setkání s místopředsedou Evropské komise Valdisem Dombrovskisem.

Zelenskyj ve čtvrtek poněkud zmírnil svá tvrzení o tom, že raketu, která v úterý dopadla na vesnici Przewodów, odpálili Rusové. Podle agentury Bloomberg řekl, že „si je jistý, že šlo o ruskou raketu“, ale také že si je jistý, že Ukrajina reagovala na ruské útoky. „Nevím to na sto procent – myslím, že ani svět na sto procent neví, co se stalo,“ řekl prostřednictvím videospojení na ekonomickém fóru v Singapuru. „Nedokážu s přesností říct, že to byla ukrajinská protivzdušná obrana,“ dodal.

Ukrajina žádá Polsko, aby ji zahrnulo do vyšetřování úterního incidentu. Kyjev taktéž požaduje přístup k místu, kam střela dopadla. Polsko dalo ve čtvrtek najevo, že je ukrajinským expertům ochotné přístup na místo umožnit.

Kreml nadále po incidentu žádá omluvu. „Prezident Polska označil pád rakety za ‚nehodu‘. Včera jsme poslouchali hysterii polských představitelů a politiků. To se polské úřady, které umožnily protiruské útoky a předvolaly si (ruského) velvyslance Andrejeva o půlnoci, nechtějí omluvit?“ tázala se tisková mluvčí ruského ministerstva zahraničí Marija Zacharovová.

Boje na Ukrajině nadále pokračují. Na jihu země hlásí tamní operační velitelství úspěšné obranné akce. Za středu měli Ukrajinci provést 45 palebných akcí, při nichž zničili tři obrněná vozidla. V Chersonské oblasti ukrajinská armáda sestřelila dva bezpilotní letouny pomocí ručních zbraní.

Tagy:
válka Vladimir Putin Polsko Ukrajina Volodymyr Zelenskyj Rusko generální štáb Ozbrojené síly Ruské federace Západní Evropa