Angličtí fotbalisté ukončili sérii bez vítězství, porazili Írán 6:2

foto Mistrovství světa ve fotbale - skupina B (Dauhá): Anglie - Írán. Na snímku zleva Jack Grealish a jeho spoluhráči v Kataru 21. listopadu 2022.

Dauhá - Angličtí fotbalisté vstoupili do mistrovství světa hladkou výhrou 6:2 nad Íránem. V úvodním zápase skupiny B na Chalífově mezinárodním stadionu v Dauhá otevřel skóre ve 35. minutě nejmladší člen týmu, devatenáctiletý Jude Bellingham. Ještě v prvním poločase, který se kvůli ošetřování íránského brankáře protáhl o čtrnáct minut, zvýšili Bukayo Saka a Raheem Sterling. Po změně stran se znovu trefil Saka, mezi střelce se zapsali i střídající Marcus Rashford a Jack Grealish, za Írán dvakrát korigoval Mahdí Taremí.

Anglie tak ukončila sérii šesti zápasů bez vítězství, nejdelší od roku 1993, a v pátek se utká v Chúru se Spojenými státy. Írán při pěti předchozích startech na světovém šampionátu nikdy nepostoupil ze základní skupiny a i teď se mu postup hodně vzdálil. V pátek nastoupí v Rajjánu proti Walesu.

"Před vstupem do turnaje jsme nehráli nejlépe. Hodně se o naší formě napovídalo, ale ukázali jsme všem, jak kvalitní jsme a co dovedeme," citovala Saku agentura Reuters.

Trenér Albionu Gareth Southgate volil opačná slova. "Měl bych být nadšenější, ale musím udržet mužstvo na správné koleji. Musíme být lepší," konstatoval dvaapadesátiletý kouč, jehož výběr na světovém šampionátu 2018 v Rusku skončil čtvrtý.

Už v úvodu Íránci přišli i o brankářskou jedničku, když se Baíranvánd srazil hlavou s obráncem Madžídem Hosejním. Angličané dominovali v držení míče, ale dlouho marně hledali mezery ve zhuštěné obraně. Až ve 32. minutě po rohovém kopu Maguire hlavičkou orazítkoval břevno.

O tři minuty později hlavičkoval přesně Bellingham. Záložník Borussie Dortmund, jediný z týmu, kdo nehraje v Premier League, dal svůj první reprezentační gól. "Říkal jsem, že si ho šetřím. Dnešek se nám opravdu povedl. Dát šest gólů v jednom utkání mistrovství světa je skutečně působivé bez ohledu na to, proti komu hrajete," prohlásil Bellingham.

Ve 43. minutě Maguire vyhrál další hlavičkový souboj, sklepl míč Sakovi a ten ho poslal přesně pod břevno. Za další tři minuty Sterling s přehledem zužitkoval Kaneovu přihrávku.

Saka po změně stran po samostatné akci přidal čtvrtý gól. Čisté konto Angličanům sebral v 65. minutě jeden z nejlepších střelců portugalské ligy Taremí, ale Rashford hned po svém příchodu na hřiště obnovil čtyřbrankový náskok a do otevřené obrany udeřil i další náhradník Grealish. Jen nejlepší anglický střelec Kane vyšel naprázdno, spokojil se pouze s dvěma asistencemi.

V nastavení se vytáhl i anglický gólman Pickford, který vytáhl na břevno Azmúnovu střelu. Proti Taremího penaltě nařízené za držení za dres však byl bezmocný.

Fotbalisté Walesu díky Baleově penaltě na MS zachránili remízu s USA

Mistrovství světa ve fotbale - skupina B

(Dauhá, Chalífův mezinárodní):

Anglie - Írán 6:2 (3:0)

Branky: 43. a 62. Saka, 35. Bellingham, 45.+1 Sterling, 71. Rashford, 90. Grealish - 65. a 90.+13 z pen. Taremí. Rozhodčí: Claus - Figueiredo, Simon (všichni Braz.) - González (video, Urug.). ŽK: Džahánbachš, Púralígandží (oba Írán). Diváci: 45.324.

Sestavy:

Anglie: Pickford - Trippier, Stones, Maguire (70. Dier), Shaw - Bellingham, Rice - Saka (70. Rashford), Mount (70. Foden), Sterling (70. Grealish) - Kane (75. Wilson). Trenér: Southgate.

Írán: Baíranvánd (19. H. Hosejní) - Moharramí (63. Torabí), Češmí (46. Kanaaní), M. Hosejní, Mohammadí - Núrollahí (77. Azmún), Hadžsáfí, Karímí (46. Ezatolahí) - Džahánbachš (46. Gholízadé), Púralígandží -Taremí. Trenér: Queiroz.

Mistrovství světa ve fotbale - skupina B

(Rajján):

USA - Wales 1:1 (1:0)

Branky: 36. Weah - 82. Bale z pen. Rozhodčí: Džasím - T. Marrí, Makali - A. Marrí (video, všichni Katar). ŽK: Dest, McKennie, Ream, Acosta - Bale, Mepham. Diváci: 43.418.

Sestavy:

USA: Turner - Dest (74. Yedlin), Ream, Zimmerman, Robinson - McKennie (66. Aaronson), Adams, Musah (74. Acosta) - Pulisic, Weah (88. Morris), Sargent (74. Wright). Trenér: Berhalter.

Wales: Hennessey - Mepham, Rodon, B. Davies - Roberts, Ampadu (90.+6 Morrell), Ramsey, N. Williams (79. Johnson) - Wilson (90.+3 Thomas), Bale, James (46. Moore). Trenér: Page.

Tabulka:

1. Anglie 1 1 0 0 6:2 3
2. USA 1 0 1 0 1:1 1
Wales 1 0 1 0 1:1 1
4. Írán 1 0 0 1 2:6 0

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 30.04.2024 ČTK

Reklama

26°C

Dnes je úterý 30. dubna 2024

Očekáváme v 21:00 18°C

Celá předpověď