Ukrajinský dron natočil kapitulaci ruského vojáka. Jen takto přežijete, vzkázal Kyjev Rusům

Ukrajinský voják

Ruský voják se vzdal ukrajinským jednotkám

Ukrajinci slaví v boji proti ruské armádě výrazné úspěchy. V důsledku jejich převahy se mnoho okupantů dobrovolně vzdává. To dokládají i záběry ukazující kapitulaci ruského vojáka, které sdílelo ukrajinské ministerstvo obrany na svém Twitteru. Kyjev rovněž Moskvě vzkázal, že ruští vojáci, kteří se nevzdají, budou mít nulovou šanci na přežití.

„Drony jsou největším nepřítelem ruských okupantů. Jeden z bezpilotních letounů donutil vojáka, aby si uvědomil, že kapitulace je šancí na přežití. U pokusů vzdorovat ukrajinské armádě je totiž šance na přežití nula,“ uvedlo ukrajinské ministerstvo obrany.

Podobná prohlášení adresovaná ruskému agresorovi Kyjev vypouští v poslední době poměrně často. Například před osvobozením Chersonu vyslali Ukrajinci Rusům jasný vzkaz: „Odejděte, nebo budete zabiti.“ Okupanti se krátce poté z Chersonu skutečně stáhli.

Na záběrech, které sdílel ukrajinský resort obrany, je vidět z kamery bezpilotního letounu ruský voják. Ten se zřejmě vzhledem k ukrajinské pěchotní i letecké převaze rozhodl, že se radši dobrovolně Ukrajincům vzdá.

Za doprovodu dronu opatrně našlapoval se zvednutýma rukama. Nakonec došel přímo na pozice ukrajinských vojáků, které lze jednoduše identifikovat podle žluté pásky na horních končetinách. Videem se pochlubila průzkumná jednotka K2 z ukrajinské 54. mechanizované brigády.

Rusové zvlášť v poslední době ztrácí obrovský počet vojáků. Podle ukrajinských údajů denně zhruba 300 až 400 mužů. Generální štáb ukrajinských ozbrojených sil rovněž ohlásil, že ukrajinská armáda od začátku invaze zneškodnila více než 83 tisíc okupantů.

Do tohoto čísla Kyjev započítává mrtvé, raněné i zajaté ruské vojáky. Údaje je v době válečného konfliktu složité nezávisle ověřit. Obrovský počet ruských ztrát však naznačuje i nespočet videí, která kolují po sociálních sítích.

Tagy: